Zgodovina športnih stav

Zgodovina športnih stav

Danes so športne stave izjemno popularen način poživitve spremljanja športne prireditve pa tudi odličen način za dodaten zaslužek. Ste se kdaj vprašali komu se lahko zahvalite za razvoj stav?

Določitev začetka športnih stav je precej težka naloga. Brez težav lahko trdimo, da se je stavljenje, v svoji najbolj preprosti obliki, pojavilo že pred več tisoč leti, saj smo ljudje že od nekdaj nagnjeni k temu, da želimo napovedati končni izid dogodkov.

Stave v obdobju Rimljanov

Obstajajo zanesljivi dokazi, ki kažejo na to, da so bile stave med Rimljani izjemno priljubljene, a tudi prepovedane. Dovoljene so bile le stave v cirkusih in na dirkah s kočijami, vendar pa to ni bila posebna ovira, ki bi navadne ljudi ali vladarje odvrnila od stavljenja. Za velikega ljubitelja stav je veljal cesar Avgust, ki je po ljubezni do stav celo prekašal svoje podložnike.

Stave v modernejših obdobjih

V 19. stoletju so bile v Angliji zelo popularne »dirke hoje«, ki so sovpadale s stavami. Te so se razširile do te mere, da je bila leta 1880 ustanovljena posebna organizacija imenovana Amateur Athletic Association, ki se je ukvarjala posebno s preprečevanjem prirejenih dirk in vseh dogodkov povezanih s športnimi stavami.

Po okrepljenem nadzoru nad dirkami in po njihovem počasnem zatonu so se ljubitelji stav posvetili baseballu. Tudi ta šport ni ostal brez škandalov in prirejanja tekem. Najbolj odmeven stavniški škandal je danes poznan pod imenom Black Sox Scandal, zgodil pa se je leta 1919.

Zlata doba športa in razvoj stavniškega sistema

Kljub škandalu je baseball ostal kralj športnih stav, skozi celo obdobje desetletja okoli 1920, dokler niso drugi športi pridobili na popularnosti oziroma do začetka »Zlate dobe športa«. Glavna težava zgodnjega obdobja stav je bil nenadzorovan dobiček – pogosto se je zgodilo, da je nekdo vložil 10 ali 20 evrov, na koncu pa dobil precej manjšo vsoto, na primer 1 evro. To se je spremenilo z uvedbo »stavniškega sistema«, ki je v nekoliko bolj izpopolnjeni obliki v uporabi še danes.

Szólj hozzá!