Van der Burgh in Hosszu sta nova svetovna prvaka v plavanju

Van der Burgh in Hosszu sta nova svetovna prvaka v plavanju

Svetovno prvenstvo v plavanju FINA 2015, ki se je letos odvilo v Dubaju, je uradno končano in znana so najboljša imena v svetu profesionalnega plavanja.

Prestižna naslova najboljšega plavalca in plavale sta letos osvojila Cameron van der Burgh iz Južne Afrike in Katinka Hosszu iz Madžarske. Oba sta s svojimi nastopi pokazala odlično formo ter pometla s konkurenco.

V napetem tekmovanju, ki se je odvijalo na prizorišču Hamdan Sports Complex v Dubaju so pretekli vikend podelili prestižne nagrade najboljšim plavalcem. Najboljši plavalec in plavalka sta domov odnesla po 100.000$, 50.000$ je pripadlo drugo uvrščenim tekmovalcem, 30.000$ pa tretje uvrščenemu plavalcu in plavalki. Nagrade je podelil predsednik FINA Dr. Julio C. Maglione.

Van der Burgh je ponovno zavladal v moškem delu tekmovanja

Svetovno prvenstvo v plavanju je bilo ponovno izredno uspešno za plavalca Van der Burgh, ki je naslov najboljšega osvojil že leta 2008 in 2009. Letos je tekmovanje zaključil s 369-mi točkami, po tem, ko je zbral 15 zlatih priznanj – sedem zlatih medalj na 50 m prsno in osem naslovov najboljšega na 100 m prsno.

Chad Le Clos, prav tako iz Južne Afrike in zmagovalec leta 2014, je letošnje Svetovno prvenstvo v plavanju zaključil kot drugo uvrščeni, s 180-mi zbranimi točkami. Le za las je prehitel tretje uvrščenega Avstralca Mitcha Larkina, ki mu je sledil s 174-mi točkami.

Med ženskami se je najbolj izkazala Katinka Hosszu

Plavalka Katinka Hosszu je sezono zaključila s 30-mi zlatimi priznanji, ki so jo pripeljali tudi do skupno 152-te zmage od leta 2012, ko je prav tako osvojila naslov svetovne prvakinje. Letošnje Svetovno prvenstvo v plavanju je zaključila s 669-mi zbranimi točkami, pred drugo uvrščeno Emily Seebohm iz Avstralije, ki ji je sledila s 441-mi točkami in sorojakinjo Zsuzsanno Jakabos, ki je končala na tretjem mestu z 201 točko.

Letošnje Svetovno prvenstvo v plavanju je bilo polno presenečenj

Potrebno je omeniti, da so tekmovalci na drugem dnevu tekmovanja pokazali nekaj zares neverjetnih nastopov. Na prvem tekmovalnem dnevu sta za glavni favoritinji v ženskem plavanju veljali Katinka Hosszu in Federica Pellegrini (Italija), a je na koncu glavni boj potekal med odlično Madžarko in Avstralko Melanie Wright. Na koncu je zlato pripadlo Avstralki, z rezultatom 53,79, ki je premagala rezultat 53,81 plavalke Hosszu.

Szólj hozzá!