V golfu se pred olimpijskimi igrami obetajo nova antidopinška pravila

Golf Olympic

Golfisti se bodo lahko pomerili med seboj na prihajajočih poletnih olimpijskih igrah v Riu de Janeiro 2016, vendar pa se bodo morali pred tem navaditi na nova antidopinška pravila, ki se jim obetajo.

Po zaključku golfističnega pokala Tournament of Champions, se je Chris Kirk prikazal na kraju njegovega naslednjega tekmovanja ter izvedel, da je bil izbran za naključno antidopiško kontrolo, ki jo izvaja PGA Tour dopinški program.

Čas testa je spodbudil Kirka da je na svoj Twitter račun zapisal: »Kot po uri, izenačenje rekorda v ponedeljek, dopinški test v sredo.«

Kot znanilo za vrnitev golfa na olimpijske igre naslednje leto v Rio de Janeiro, bodo golfisti pod drobnogledom Svetovne antidopinške organizacije. To pa bo za večino golfistov pomenilo precejšnjo spremembo, sploh za ameriške golfiste, med katere spada tudi Kirk.

Pod nadzorom Olimpijskega komiteja bodo lahko golfisti testirani tudi v tistih dneh in tednih, ko tekmovalna sezona ne bo potekala. V sklopu antidopinškega programa bodo morali golfisti vsak dan javiti enourno »okno priložnosti« s podatki o tem kje se nahajajo, da jih bo lahko obiskala antidopinška kontrola.

Golfisti bodo vstopili v uradni antidopinški program Olimpijskega komiteja 12 mesecev pred pričetkom olimpijskih iger, ko bodo za njih začela veljati tudi nova pravila.

Večina golfistvo sicer meni, da je antidopinško testiranje v golfu nekoliko pretirano, glede na to da je golf po njihovem mnenju čist šport. Splošno mnenje je namreč, da se doping uporablja za pridobivanje mišic, ki pa v golfu niso tako pomembne kot v katerih drugih športih.

Vendar pa se lahko doping uporablja tudi za hitrejšo regeneracijo po poškodbah, kar dobro ve golfist Bhavik Patel, ki je pred kratkim prejel enoletno prepoved igranja v razredu AAA, zaradi kršitve antidopinških pravil PGA Tour. Patel, kalifornijski golfist, ki je igral za Fresno State se ni pritožil na svojo kazen, temveč je podal naslednji komentar: »V želji po hitri vrnitvi po poškodbi sem sprejel slabo odločitev.«

Szólj hozzá!