Usoda Olimpijskih iger v Bostonu bo očitno prepuščena referendumu

boston olympic 2024

Po začetnem navdušenju nad možnostjo, da bi Boston gostil poletne Olimpijske igre 2024, se sedaj slika spreminja. Po zadnjih raziskavah le še ena tretjina meščanov podpira organizacijo tega prestižnega dogodka.

Na izgubo podpore med meščani je vplivalo kar nekaj dejavnikov. Rekordna količina snega, ki je zaustavila življenje v Bostonu med letošnjo zimo je razkrila slabo stanje transportnega sistema. Mnogi se sedaj sprašujejo kako bo mestni javni transport prenesel veliko število olimpijcev in navijačev.

Tudi župan Bostona Martin J. Walsh se očitno še ni točno odločil ali želi podpreti dogodek ali ne. Sprva je bil goreč nasprotnik Olimpijskih iger, sedaj pa je spremenil svoje mnenje ter celo obljubil, da bo proračun za organizacijo črpal iz drugih virov in ne mestne blagajne. Zanimivo se je to že izkazalo za laž, po tem ko je v javnost prišla informacija o tem, da nekdanji guvernant Deval Patrick prejema mastno plačilo za promocijo Olimpijskih iger 2024.

Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da le še 36% meščanov podpira organizacijo Olimpijskih iger. Januarja je podpora znašala 51%, februarja je padla na 44%. Če se bo nadaljeval tak trend bo pred samim dogodkom podpora padla na minimum.

Župan vztraja, da bi bila organizacija tega prestižnega dogodka odlična priložnost za razvoj mesta, saj bi ustvarila nova delovna mesta ter spodbudila ekonomsko rast. Meščani pa vedno bolj težijo k bolj smiselni porabi denarja ter izboljšavi življenja v mestu.

Župan Walsh je ob podpori Olimpijskega komiteja razglasil referendum za leto 2016, ki bo omogočil da meščani sami odločijo o igrah. Končna odločitev o organizatorju bo sprejeta leta 2017, poleg Bostona pa se bodo za organizacijo potegovali še Pariz, Rim in Hamburg.

Szólj hozzá!