Tina Maze dokončno o upokojitvi

sky

Dobitnica dveh olimpijski odličji, Tina Maze, je po dobrem letu premora in ponovni vrnitvi na bele strmine sedaj podala dokončno izjavo o upokojitvi.

Po tem, ko je pred dobrim letom napovedala začasno prekinitev svoje smučarske kariere in se umaknila iz smučarskih tekmovanj, nato pa pred nekaj tedni napovedala svojo vrnitev in nastop na Zlati lisici, je Tina Maze sedaj podala dokončno izjavo o svoji upokojitvi. Najbolj uspešna slovenska smučarka se letos dokončno poslavlja iz sveta vrhunskega smučanja.

Uspešno kariero bo zaključila na Zlati lisici

Pri rosnih 15. letih je Tina Maze nanizala svoj prvi tekmovalni smučarski nastop, ki se je zgodil ravno na mariborski Zlati lisici, tekmovanju, ki ga bo očitno izbrala tudi za zaključek svoje uspešne kariere. Danes 33-letna Korošica se je v letih tekmovanja na belih strmina vpisala med najbolj uspešne slovenske smučarke.

Poleg številnih samostojnih zmag v različnih smučarskih disciplinah je Tina Maze leta 2010 na olimpijskih igrah v Vancouvru osvojila dve srebrni olimpijski kolajni, in sicer v disciplinah superveleslalom in veleslalom.

Leta 2013 je svojo kariero okronala z zmago v skupnem seštevku Svetovnega pokala. Tega leta je nanizala kar 11 tekmovalnih zmag ter si s tem priborila tudi naziv tekmovalke z največjim številom osvojenih točk v posamezni tekmovalni sezoni.

Naslednje leto je odličnemu dosežku dodala še zlati olimpijski odličji. Na olimpijskih igrah v mest Soči je Tina Maze osvojila svoj največji dosežek. Rusijo je namreč zapustila s kar dvema zlatima medaljama. Prvo mesto med olimpijskimi prvaki sta ji pripadli tako v ženskem smuku kot v veleslalomu.

To ni slovo od športa

Na novinarski konferenci, ki je potekala v kraju Soelden v Avstriji in na kateri je Tina Maze podala svojo končno odločitev o upokojitvi, je razkrila tudi nekaj načrtov za prihodnost. Med drugim je povedala tudi, da namerava nadaljevati s svojo kariero športne komentatorke na televiziji Eurosport. Novinarjem je zaupala naslednje: »Sem zelo vesela, da sem dosegla vse kar sem. Trenutno ne občutim več potrebe, da bi tekmovala na tako visokem nivoju. Nič ne more nadomestiti adrenalina, ki sem ga kot tekmovalka občutila med borbo za olimpijsko odličje ali Svetovni pokal, a čas je za naslednje poglavje v mojem življenju. Sem navdušena in upam, da bom svojim navijačem sedaj predstavila tudi drugo perspektivo športa, v katerem tako uživam.«

Tina Maze bomo tako očitno lahko zadnjič opazovali na smučarski progi v začetku januarja, na legendarni mariborski Zlati lisici.

Szólj hozzá!