Športi olimpijskih iger prihodnosti

Športi olimpijskih iger prihodnosti

Skozi zgodovino so se olimpijske igre močno spreminjale. Sprva so se tekmovalci lahko pomerili v 9-ih športih disciplinah, nato je to število naraslo na 28, sedaj pa se obetajo nove spremembe.

Različne športne discipline postajajo z leti bolj ali manj popularne, nekatere uspejo samo v določenih delih sveta, nekatere pa spremlja praktično ves svet. Da bi olimpijsko tekmovanje ugodilo čim večjemu število ljudi, je bilo potrebno z leti nekoliko prilagoditi kategorije in športne discipline.

Spremembe pa se obetajo tudi v prihodnosti. Leta 2013 je Olimpijski komite odločil, da je program olimpijskih iger leta 2016 zaključen, s čimer so ovrgli špekulacije o ponovni vrnitvi športov kot so baseball in softball ter o pojavi novih športov kot so 3×3 košarka, kolesarstvo, triatlon in ekipni judo.

Kljub temu pa se na olimpijskim program znova vračajo tekmovanja golfa in ragbija.

Napovedi za Olimpijske igre 2020

Kljub temu, da je usoda olimpijskih iger 2016 že zapečatena, pa so možnosti novih športnih disciplin na Olimpijskih igrah leta 2020 še dokaj odprte.

Olimpijski komite je leta 2013 že odločal o dodajanju novih športov na spisek olimpijskih disciplin za leto 2020. Na glasovanju so odločali o usodi 25-ih športov, vendar pa je bila odločena le usoda rokoborbe, ki se bo čez pet let znova vrnila med uradne olimpijske discipline.

Junija 2015 je Olimpijski komite odprl nov razpisni rok za potencialne športe, ki bi se lahko pridružili uradnim športnim disciplinam olimpijskih iger 2020. Kandidaturo je oddalo 26 športnih društev, med katerimi je bilo nekaj povsem novih športov, nekaj starih športnih disciplin, ki so bile v preteklosti že del olimpijskih iger, pa tudi nekaj novih disciplin, ki bi se lahko priključile obstoječim športnim kategorijam.

Končna odločitev o kandidatih prijavnega roka 2015 še ni znana. Zaenkrat je Olimpijski komite izbral 8 športov, ki so se uvrstili v ožji izbor potencialnih kandidatov. Končna odločitev bo najverjetneje znana šele leta 2016, po koncu olimpijskih iger v Riu ali pa v času le teh.

Szólj hozzá!