Španska prevlada na dirki VN Španije

Španska prevlada

Na domačem dirkališču Jerez so dirko VN Španije odlično zaključili trije španski tekmovalci. Prvo mesto si je privozil neverjetni Dani Pedrosa, drugo pa njegov moštveni kolega Marc Marquez. Na tretjem mestu se jima je pridružil še Jorge Lorenzo, ki je končno ukrotil svoj Ducati.

Zmagovalna španska trojica se je na stopničke povzpela prvič po letu 2015, a sta tokrat prvi in tretji dirkač zamenjala svoji uvrstitvi. Sicer so španski dirkači ljubezen do svojega domačega terena pokazali tudi v kategorijah Moto2 in Moto3, kjer sta se na zmagovalno stopničko prav tako povzpela domača dirkača.

Napačne napovedi Honde in Yamahe

Kdor je v dneh pred dirko poslušal motocikliste in njihove komentarje, je zagotovo napačno napovedal izid dirke VN Španije. Če sta še dan pred tekmo največ samozavesti pokazala dirkača Yamahe, sta ravno Maverick Viñales in Valentino Rossi na koncu pristala na šestem oziroma desetem mestu.

Obratno pa sta dirkača Honde, Dani Pedrosa in Marc Marquez, ki sta pred tekmo ostala skromna glede napovedovanja svojih uvrstitev, pometla s konkurenco in zasedla prvi dve mesti. Med vozniki je še posebno blestel Dani Pedrosa, ki je ciljno črto prevozil dobrih 6 sekund pred svojim moštvenim kolegom.

Srečen tudi tretjeuvrščeni Jorge Lorenzo

Kljub temu, da je osvojil »le« tretje mesto, je bil svojega dosežka izredno vesel Španec Jorge Lorenzo, ki je v boju za stopničke za las prehitel francoskega nasprotnika Johanna Zarcoja ter letos prvič osvojil vidnejšo uvrstitev.

Trikratni svetovni prvak, ki je letos že nanizal eno enajsto in eno deveto mesto ter en odstop, po dirki ni skrival svojega navdušenja nad rezultatom. Povedal je, da je tokrat ciljal na boljšo uvrstitev, a da tretjega mesta ni pričakoval. Dotaknil se je tudi svojega motorja, ki ga je označil kot izredno zahtevnega.

Gume spremenile situacijo na vrhu

Marc Marquez je po tekmi priznal, da je upal na prvo mesto, a ga je izdala zadnja guma. Kljub temu je bil zelo zadovoljen z uvrstitvijo, zahvaljujoč kateri se na lestvici najboljših nevarno približuje vodilnima, Rossiju in Viñalesu.

Dani Pedrosa, ki je očitno osvojil vožnjo brez pretirane obrabe gum, je na VN Španije prvo mesto obdržal od začetka do konca dirke. Tokrat je osvojil svojo 30. zmago v razredu MotoGP ter se trenutno nahaja na četrtem mestu v skupnem seštevku.

Szólj hozzá!