Slovenija piše zgodovino: Evropsko prvenstvo končano z zlatom!

Slovenija piše zgodovino

V Turčiji se je v nedeljo zvečer odvijala prava športna drama. Moči sta pomerili najboljši reprezentanci letošnjega evropskega prvenstva v košarki – Slovenija in Srbija. A na koncu je Evropsko prvenstvo osvojila slovenska reprezentanca, na čelu katere sta slavila Goran Dragić in Luka Dončić.

Velik uspeh za mali narod

Redko si upamo sanjati nemogoče, a letos so slovenski košarkarji dokazali, da je med največjimi prostor tudi za najmanjše. Čeprav je slovenska reprezentanca s svojo formo navduševala od samega začetka obračunov letošnjega evropskega prvenstva, je bilo malo tistih, ki so si upali sanjati o naslovu evropskega prvaka.

A Slovenija letos ni klonila. Pravzaprav igralci niso klonili na niti eni preizkušnji in so Evropsko prvenstvo zapustili neporaženi. Legendarna ekipa, na čelu katere sta se posebno izkazala Goran Dragić in Luka Dončić, je navdušila praktično vedno, ko je stopila na parket.

Glavni imeni Goran Dragić in Luka Dončić

Od samega začetka ni bila skrivnost, kdo bo imel v ekipi položaj glavnih zvezdnikov. Goran Dragić, ki velja za drugega najboljšega igralca lige NBA in mladi Luka Dončić, ki je že pred evropskim prvenstvom pritegnil pozornost najboljših svetovnih klubov, tudi na finalnem obračunu nista razočarala.

Vendar pa sta oba svoja finalna nastopa nekoliko skrajšala. Luka Dončić je tekmo proti Srbiji zapustil zaradi poškodbe, Goran Dragić si je prislužil odmor. Njuno odsotnost na parketu je, posebno v zadnjih napetih trenutkih finala, odlično zapolnil Klemen Prepelič, ki je poskrbel za nekaj najpomembnejših točk prvenstva.

Slovenijo končno opazili tudi tuji mediji

Ne gre zanemariti vplivov, ki jih bo Evropsko prvenstvo in zmaga slovenske košarkarske reprezentance prinesla drugim športom. Večina navijačev je pričakovala, da bo ekipa padla pod težo drugih ekip in njihovih lovorik. Tuji mediji so zmago pripisovali Špancem, nato so mnogi menili, da bo finale mala malica za Srbe.

Vendar je na koncu zmagala srčnost. Slovenski košarkarji so Istanbul zapustili z rezultatom 93:85, s katerim so v zadnjih trenutnih nadigrali Srbijo in prvič v zgodovini prinesli naslov evropskih prvakov v Slovenijo.

Szólj hozzá!