Skrivnosti prestopov nogometnih igralcev

Skrivnosti prestopov nogometnih igralcev

Prestopi nogometnih igralcev potekajo z različnimi stopnjami, ki so bolj ali manj vidne javnosti. Celoten postopek prestopov se tako lahko začne že mesece ali celo leta pred dejanskim prestopom, njegova usoda pa je mnogokrat neznana vse do trenutka, ko nogometaš obleče dres novega kluba.

Iskalci talentov – Nevidni opazovalci

Usoda nekaterih nogometašev je začrtana že zelo zgodaj, medtem ko drugi dolga leta čakajo na svoj trenutek. Veliko vlogo pri tem kdo se bo prodal in kdo ne imajo tudi iskalci talentov, ki skrbijo predvsem za odkrivanje še neodkritih talentov.

Umetnost iskanja talentov (ang. Scouting) je v športu prisotna že od samega začetka profesionalnih športnih tekmovanj in številni iskalci so si v svetu nogometa ustvarili zelo dobičkonosen posel. Praktično vsak nogometni klub redno sodeluje z iskalci talentov, ki v imenu direktorja ali lastnika kluba iščejo nove potencialne igralce.

Iskalci talentov se lahko iskanja nogometnih igralcev lotijo na številne načine – od ogledov tekem v živo in pregleda statistik igralcev, pa vse do uporabe računalniških nogometnih stimulacij. Zbrane podatke nato predstavijo svojemu naročniku oziroma delodajalcu – nogometnemu klubu.

Povpraševanje – Prvi korak k prestopu

Ko je igralec izbran se začne povpraševanje. Klub stopi v kontakt z nogometaševim agentom, z namenom pridobitve določenih podatkov o nogometašu. Gre predvsem za vprašanja o ceni igralca, njegovi trenutni pogodbi in plači ter navadno tudi o njegovem zasebnem življenju. V tem času je nogometaš že obveščen o zanimanju kluba zanj, vendar pa je to še daleč pred dejanskim podpisom pogodbe in pred objavo za javnost.

Pogajanja in sestava pogodbe

Šele po prvem preverjanju igralca in prvih medsebojnih dogovorih nastopi čas za pogovor o pogodbi in želenih pogojih. Čeprav se v javnosti navadno pojavijo le poročila o kupnini za nogometaša in njegovi plači pa lahko pogodbe vsebujejo še številne druge pogoje.

En izmed glavnih pogojev je tudi medicinski pregled nogometaša, med pogostejše člene pogajanja pa sodi tudi lokacija bivanja, določitve glede obnašanja, v nekaterih primerih pa tudi specifične omejitve in prepovedi (na primer prepoved udeleževanja v ekstremnih športih).

Podpis in zaključek prestopa

Postopek prestopa je zaključen šele s končnim podpisom pogodbe s strani kluba in nogometaša. Temu seveda sledi še novinarska konferenca, številna slikanja nogometaša v novem dresu in stiskanje pesti, da se bo tokratni prestop izkazal za kar najbolj dobičkonosnega.

Szólj hozzá!