Sedem žensk je bilo sprejetih v ekskluzivno moški Royal and Ancient Golf Club

royal golf

V torek je prestižni golfistični klub, ki je bil do sedaj rezerviran za moške člane, v svoje vrste povabil sedem priznanih golfistk. To je velik korak naprej za vse ženske igralke golfa. Ženske so bile v golfu od nekdaj precej nenevadna praksa. Čeprav udeležba ženskam na golfističnih tekmovanjih ni bila prepovedana, pa so se te pojavljale v majhnem številu. Komaj leta 2007 so dočakale prvo žensko golfistično tekmovanje, Womens British Open. V torek pa so dosegle novi veliki mejnik.

Prestižni golfistični klub Royal and Ancient Golf Club je v svoje vrste sprejel sedem žensk. Louise Suggs, Annika Sorenstam, Laura Davies, Renee Powell, Lally Segard, Belle Robertson in princesa Anne so tako postale prve ženske častne članice. Večina med njimi ima za sabo izredno uspešno golfistično kariero in si lasti zasluge za povečanje števila ženskih igralk v golfu.

Sorenstam je bila zmagovalka na prvem ženskem golfističnem tekmovanju Women`s British Open 2007. Suggs je ustanoviteljica Ladies Professional Golf Association. Davies bo letos sprejeta v World Golf Hall of Fame. Robertson je bila najboljša Škotska golfistka v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Powell pa je bila prva Afroameričanka, ki je bila članica Class A v P.G.A. Amerike.

Med sedmerico morda najbolj izstopa princesa Anne, 64 letna hčerka Queen Elizabeth II, saj je sama večkrat izrazila svoje ne preveliko navdušenje nad golfom. Je edina, ki ne prihaja iz golfističnih vod. Vendar pa sta njen oče princ Philip in njen brat princ Andrew člana kluba Royal and Ancient Golf Club, kar je verjetno pripomoglo k njeni vključitvi.

Kljub napredku na področju ženskih golfističnih igralk, pa je na Royal and Ancient Golf Club padlo tudi nekaj kritik glede izbire častnih članic. Po menju mnogih so ostale spregledane predvsem igralke Judy Bell in Louise Richardson, ki bi si zaslužili članstvo zaradi njunih kariernih uspehov ter Se Ri Pak, ki ji gre zasluga za povečanje priljubljenosti golfa v Aziji.

Szólj hozzá!