Razburkana zgodovina priljubljenih dirk s hrti

Razburkana zgodovina priljubljenih dirk s hrti

Zanimiv šport, ki je priljubljen predvsem v ZDA, drugje pa ga navadno poznajo le najbolj izkušeni ljubitelji stav, ima za sabo izredno razburkano zgodovino. Poučite se o dirkah s hrti!

Hrti so na svetu prisotni že več kot 4.000 let. Nekoč so bili izredno priljubljena pasma – kot hišni ljubljenčki in kot lovci. V ZDA so se prvič pojavil okoli leta 1800, z namenom nadzorovanja populacije zajcev.

Hrti, tek in dirke

Že en sam pogled na hrta razkrije, da ti psi močno izstopajo med drugimi pasmami. Dolge noge, vitko telo, debela koža in fleksibilna hrbtenica so razlogi, zaradi katerih so hrti izredno aerodinamični in ustvarjeni za tek.

Neverjetno hitrost, ki jo lahko hrti dosežejo pri teku so ljudje prvič izkoristili za zabavo leta 1919 v Kaliforniji, po tem ko je bila izumljena mehanska vaba. Ta je omogočila razvoj dirk s hrti, zanimive discipline, ki pa je močno vplivala na populacijo hrtov.

Hrti po razvoju dirk s hrti

Po tem, ko so se razvile dirke s hrti je pričela populacija teh živali kot hišnih ljubljenčkov močno upadati, saj so bili ljudje mnenja, da so to agresivne in zahtevne živali. Hkrati pa je zaživela industrija načrtnega vzrejanja hrtov.

Vsak vzreditelj, ki je želel resneje tekmovati s hrti je potreboval vsaj 1.000 živali. Pogosto so bili rejci precej neprizanesljivi – hrte so zapirali v manjše kletke, uporabljali so nasilne tehnike vzgajanja, po poškodbi pa so žival prodali ali celo ubili.

Dirke s hrti danes

Danes se je položaj hrtov precej izboljšal. Pojavile so se organizacije, ki nadzorujejo vzrejo hrtov in zakoni, ki določajo kako morajo rejci skrbeti za svoje živali.

Trenutno so dirke s hrti dovoljene v 13-ih ameriških državah, vendar pa nimajo poenotenih pravil. Pravila tekme in nadzor nad potekom dirke izvaja država oziroma lokalna skupnost medtem, ko je dobrobit živali v veliki meri odvisen od rejca, trenerja in veterinarja.

Trenutno je registriranih okoli 700 farm in pesjakov za vzrejo hrtov. Vsakega izvaljenega hrta je potrebno registrirati, zabeležiti in vnesti v bazo. Sicer zaradi manjšega dobička, ki ga prinašajo dirke hrtov upada število rejcev.

Szólj hozzá!