Pritisk preiskovalcev je Seppa Blatterja gnal v odstop

FIFA  Blatter

FIFA se je zopet znašla pod drobnogledom preiskovalcev, ki pa so očitno tokrat stopili tudi na prste predsednika Seppa Blatterja, ki je v torek odstopil iz svojega položaja.

Nepričakovan odstop Seppa Blatterja je več kot očitno povezan z vse glasnejšimi namigovanji o podkupovanjih, ki so privedla tudi do kazenske obravnave 14ih vidnejših imen FIFE. Kljub temu, da so bila namigovanja pogosta tudi v preteklih letih, pa letos prvič obstaja možnost, da bo preiskovalcem del nezakonitih poslov uspelo pripisati tudi Sepp Blatterju.

Sepp Blatter je svojo dokončno odločitev o odstopu razglasil v torek, le nekaj dni po ponovni (že peti zaporedni) izvolitvi za predsedniški položaj največje globalne nogometne organizacije FIFE. Odstop je utemeljil z besedami kot so: »očitno nekateri v nogometnem svetu ne podpirajo moje izvolitve«, »FIFA potrebuje rekonstrukcijo vodstva« in podobno.

Zanimivo je, da je Sepp Blatter še v petek ostro zavrnil namigovanja o odstopu. Takrat je namigovanja obsodil z naslednjimi besedami: »Zakaj bi odstopil? To bi pomenilo da priznam, da sem nekaj storil narobe.«

Sprememba mnenja o odstopu bi bila lahko povezana s pritiskom FBI preiskovalcev, ki so pod drobnogled vzeli osebnega pomočnika in desno roko Seppa Blatterja, Jéroma Valcka. Valcko je bil en od 14ih posameznikov, ki jih je policija prejšnji teden prijela zaradi suma podkupovanja, pranja denarja in goljufije. Ta bo moral pojasniti sumljivo nakazilo v višini 10 milijonov evrov.

Sepp Blatter je po odstopu napovedal izredne volitve za novega predsednika FIFE, ki bodo potekale med letošnjim decembrom in marcem 2016. Do volitev bo na čelu FIFE ostal Sepp Blatter, vendar pa bo njegovo delo potekalo pod nadzorom Dominca Scale, vodje komiteja FIFE. Ta je odločitev Seppa Blatterja podprl in jo označil za najbolj odgovoren način za zagotavljanje primerne profesionalnosti organizacije.

Kljub odstopu Seppa Blatterja pa govorice o nelegalnih poslih nogometne organizacije ostajajo. V dneh, ki so sledili odstopu so se preiskovalci oglasili tudi na domu bivšega predsednika. Obisku so sledila številna namigovanja o aretaciji Seppa Blatterja, ki pa do sedaj še niso bila potrjena.

Szólj hozzá!