Prestiž in tradicija – Kratka zgodovina Wimbledona

Prestiž in tradicija – Kratka zgodovina Wimbledona

Wimbledon sodi med najstarejše in najbolj prestižne teniške turnirje. Je tudi edini turnir, ki še vedno spoštuje tradicijo in slovi po odličnih teniških dvobojih na travnati podlagi.

Začetki tenisa na travnati podlagi

Za prestižno teniško tekmovanje se lahko zahvalimo klubu All England Croquet And Tennis Club, ki je bilo ustanovljen leta 1868 v Wimbledonu.

V omenjenem klubu se je okoli leta 1873 prvič pojavil tenis na travi, ki je bil dve leti kasneje tudi uradna disciplina kluba. Postal je celo tako pomemben, da se je ime kluba leta 1877 spremenilo v All England Croquet and Lawn Tennis Club. Spremembi imena je kmalu sledilo tudi prvo organizirano tekmovanje v tenisu na travnati podlagi.

Zgodnja leta Wimbledona

Sprva so bila teniška tekmovanja namenjena samo moškim igralcem. Ženski del tekmovanja je sledil leta 1884, ko se je na teniškem turnirju v Wimbledonu pomerilo 13 tekmovalk. Isto leto se je začelo tudi tekmovanje dvojic. V naslednjih letih je turnir postajal vedno bolj popularen in številni gledalci so se zgrinjali v okolico, da bi si ogledali najbolj zanimive obračune. Wimbledon turnir je bil posebno popularen v času igranja dvojčkov Ernesta in Williama Renshawa, ki sta v obdobju od 1881 do 1889 osvojila kar 13 pokalov. Po njuni upokojitvi je tudi turnir nekoliko zamrl, vendar le do leta 1897, ko sta se na tekmovanje uvrstila brata Laurie in Reggie Doherty.

Wimbledon po letu 1900

Po letu 1900 so začeli na teniških obračunih v Wimbledonu zmagovati tudi tekmovalci iz drugih držav. Leta 1905 je naslov prvakinje osvojila prva Američanka, May Sutton, leta 1907 pa je slavil prvi Avstralec, Norman Brookes.

Leta 1922 se je področje tekmovanja preselilo na novo lokacijo, ob Church Road, kjer je bilo dovolj prostora za 14.000 gledalcev. Med drugo svetovno vojno je prišlo do večjih poškodb na igrišču, vendar pa so bile te v veliki meri odpravljene že takoj po vojni tako, da se je lahko tekmovanje nadaljevalo tako v času vojne kot po njej.

Leta 1959 je Herman David vložil prošnjo, da bi postal Wimbledon oprt za vse tekmovalce, iz celega sveta, a je bila ta zavrnjena. Tako je do odprtja za vse tekmovalce prišlo šele leta 1964. Danes je Wimbledon turnir ena izmed najbolj prestižnih in poznanih teniških prireditev na svetu. Še vedno je pod nadzorom All England Lawn Tennis Club-a in ohranja tradicijo igranja tenisa na travnati podlagi.

Szólj hozzá!