Od oglaševanja do prestiža – Zgodovina Tour de France

Od oglaševanja do prestiža - Zgodovina Tour de France

Danes slovi kot najbolj zahtevna kolesarska dirka in eno od najbolj napornih športnih tekmovanj nasploh. Nekoč pa je bil Tour de France le pretiran oglaševalski dogodek.

V svojem bistvu je bila dirka Tour de France le spretna oglaševalska poteza, ki je privabila številne gledalce. In na nek način to ohranja še danes. Spektakularna kolesarska dirka slovi kot najtežje vzdržljivostjo tekmovanje na svetu. Trije tedni stalnega kolesarjenja, številne dnevne preizkušnje, vzponi in dolgi spusti, zakompliciran sistem točkovanja – vse, da bi pritegnili gledalce.

Začetki Tour de France

Že odkar obstaja kolo so francoski časopisi uporabljali kolesarske cestne dirke za povečanje prodaje. Časopisne hiše so sponzorirale različne dirkaške tekme in kmalu se je pojavilo tekmovanje, ki se je odražalo v vedno daljših in bolj zahtevnih preizkušnjah.

Tour de France je bil pravzaprav posledica umazanega boja dveh revij, ki sta se borili za povečanje števila bralcev. Revija L’Auto se je morala po sporu z revijo Le Vélo domisliti načina, s katerim bi svojo vsebino približala kolesarjem.

Podobno kot druge revije v tistem času je tudi L’Auto organiziral cestno dirko s kolesi. Le da je bila ta dirka največja, najbolj nenavadna in najbolj težavna. Šlo je za dirko po Franciji, ki jo danes poznamo pod imenom Tour de France.

Prva tekma Tour de France

Prvotno je bilo mišljeno, da bo kolesarska dirka potekala v maju in juniju. Trajala naj bi dober mesec, v tem času pa bi morali kolesarji prevoziti številne ceste v Franciji, pri čemer bi vsakemu dnevu kolesarjenja sledil vsaj en dan počitka.

V dneh pred predvidenim pričetkom Tour de France pa je bilo zanimanje med kolesarji premajhno, zaradi česar so organizatorji skrajšali čas dirke in povečali denarno nagrado. Poleg tega so množici sodelujočih kolesarjev dodali še nekaj sponzoriranih (plačanih) tekmovalcev.

1.7.1903 se je 60 tekmovalcev podalo na prvo preizkušnjo Tour de France. Že prva preizkušnja je obsegala 467 kilometrov kolesarjenja, kar je v tistem času pomenilo cel dan in celo noč vožnje. Prvo preizkušnjo je končalo le 37 kolesarjev.

Takratna pravila so dopuščala, da so se kolesarji udeležili naslednje preizkušnje, četudi niso uspešno zaključili vseh preizkušenj pred njo. 2.428 kilometrsko kolesarsko dirko je zaključilo 21 kolesarjev. Zadnji kolesar je ciljno črto prevozil kar dva dni po prvo uvrščenem tekmovalcu. Ta tekma ostaja druga najkrajša v zgodovini Tour de France, prednost prvouvrščenega pred drugo uvrščenim (2 uri in 49 minut) pa največja v zgodovini tekmovanja.

Prodaja revije L’Auto se je do zadnjega dne Tour de France dvignila na 130.000, torej za kar 100.000 izvodov. Revija Le Vélo je propadla.

Szólj hozzá!