Obetajo se boljši časi ženske nogometne ekipe Portugalske

fotbal feminin

Vsako leto se ženske nogometne ekipe iz celega sveta odpravijo na sončno obalo Portugalske, kjer so nato razporejene v tri skupine ekip – Skupino A, B in C. Medtem ko se lahko skupini A in B pomerita v medsebojnih obračunih in tekmujeta za osvojitev naslova, pa velja skupina C za nekakšno amatersko skupino, katere ekipe so izvzete iz tekmovanj za pokal.

Zanimivo je, da so v skupini C tudi gostitelji Pokala Algarve, Portugalci. Poleg njih se v tej skupini nahajajo še ženske ekipe iz Irske, Poljske in Islandije. Te ekipe imajo na prvenstvu možnost medsebojnih obračunov, medtem ko lahko tekme za naslov spremljajo samo od daleč.

Sedaj pa se končno obetajo spremembe. FIFA je letošnje Svetovno prvenstvo ženskih nogometnih ekip povečala, tako da se lahko letos pomeri 24 ekip, ta sprememba pa bo vplivala tudi na Pokal Algarve. Tako bodo prvič v zgodovini vse skupine enakovredne in bodo imele možnost osvojitve naslova prvakinj.

Spremembe v pravilih dovoljujejo tudi povečanje števila ekip, ki bodo sodelovale v boji za osvojitev naslova. Letos bo tako prvič sodelovala ekipa Švice, ki je pokazale precej dobro pripravljenost na kvalifikacijah Svetovnega prvenstva. Na Portugalskem se bodo pomerili z ekipo Združenih držav, Norveške in Islandije, še ene države, ki je bila do sedaj uvrščena v skupino C.

Kljub spremembi pravil, pa ni pričakovati posebno uspešnih uvrstitev Portugalk, saj je ženski nogomet v tej državi precej nepoznan. Ekipa nogometašic je majhna, igranje v klubu pa je predvsem hobi, ki ga imajo poleg službe. Tekmovalke niso vajene luksuznih potovanj na tekme, saj navadno potujejo z javnim prevozom ali nizko cenovnimi letalskimi prevozniki. Prav tako nimajo svojega mesta v športnem programu televizij in časopisov.

Vendar pa se tudi ženskemu nogometu na Portugalskem obetajo boljši časi. Ekipa ima novega trenerja Francisca Netoja, ki je v ekipi že naredil nekaj sprememb. Upajo pa tudi, da bodo nova pravila Pokala Algarve privabila več gledalcev in večjo medijsko pozornost.

Szólj hozzá!