Nenavadna zgodovina Davis Cup-a

Nenavadna zgodovina Davis Cup-a

Davis Cup se je začel leta 1900, kot tekmovanje med Ameriko in Veliko Britanijo. Sedaj je največje letno svetovno mednarodno teniško tekmovanje, v katerem sodeluje 126 narodov.

Ideja Davis Cup tekmovanja izvira iz koncepta, ki so se ga domislili štirje študenti Harvarda, ki so igrali tenis ter so želeli organizirati tekmovanje med ekipo Velike Britanije in Amerike. Po tem, ko sta se državi strinjali s sodelovanjem je en od študentov, Dwight Davis, zasnoval potek turnirja ter s svojim lastnim denarjem naročil pokal. Sprva je turnir nosil ime International Lawn Tennis Challenge, vendar pa se ga je kmalu prijel naziv Davis Cup.

Zgodnja leta Davis Cup-a

Leta 1905 so se Angliji in Ameriki pridružili še tekmovalci iz Francije, Avstrije, Belgije in »Avstralasion-a«, kombinirane ekipe igralcev iz Avstralije in Nove Zelandije. Do leta 1920 je na tekmovanju Davis Cup-a sodelovalo že več kot 20 narodov.

V prvih letih so na tekmovanju prevladovale zmage ZDA, Anglije in »Avstralasije«, vendar pa se je to končalo leta 1927 z zmago Francije. Ekipa tako imenovanih štirih mušketirjev – Jean Borotra, Jacques Brugnon, Henri Cochet in Rene Lacoste – je začela serijo zmagovitih šestih let.

Leta 1930 so zmagovanje zopet prevzele ZDA, Velika Britanija in Avstralija ter na teniškem tekmovanju dominirale celih 40 let.

Razširitev tekmovanja Davis Cup

Leta 1969 je na tekmovanju Davis Cup sodelovalo že 50 narodov. Leta 1972 so se pojavil prve pomembne spremembe, predvsem z ustanovitvijo »Challenge Round« (kvalifikacijskega kroga), v katerem so morali sodelovati vsi tekmovalci, brez možnosti direktne uvrstitve v finalni del.

Leta 1974 je prvič slavila Južna Afrika, sledile pa so ji še številne druge države.

Današnji princip Davis Cup-a: World Group in Zone Groups

Leta 1981 je bil uveden današnji princip Davis Cup-a, s 16-mi sodelujočimi ekipami, ki se delijo v skupino svetovnih klubov (ali Word Group) ter vsako leto tekmujejo za naslov. Ostale ekipe so razdeljene v geografsko ločene skupine (Zone Groups), ki skozi kroge napredujejo v višje sloje tekmovanja.

Leta 1993 se je Davis Cup-u pridružilo že 100 narodov.

Davis Cup danes

Leto 2000 je bilo zelo pomembno leto v zgodovini Davis Cup-a. Takrat je prvič slavila ekipa Španije, tej zmagi pa so sledile še zmage Rusije, Srbije in Hrvaške, ki so kot zadnje osvojile naslov prvakov Davis Cup-a. Leta 2012 je tekmovanje slavilo svojo stoletnico, ki jo je okronala zmaga Češke.


Szólj hozzá!