Naveza mame in hčere, ki je šokirala smučarsko sceno

crnko

Darja Črnko je edina ženska predstavnica smučarskih serviserjev, ki v ekipi svoje hčerke Ilke Štuhec skrbi, da so hčerine smuči vedno pripravljene za kar najboljši možni nastop. Njeno delovno mesto je ob njeni hčeri, navadno kar v najbližnji lopi, hotelski kleti ali celo v zasilni kolibi na hotelskem parkirišču.

Tam se Darja Črnko posveča brušenju in voskanju smuči, s katerimi bi lahko njena hčer Ilka Štuhec osvojila naslednjo tekmo svetovnega pokala. Delo je težko, zahteva predanost in precej dolge delovne ure, ki se navadno začno pozno popoldan ter lahko trajajo do jutra.

Skupaj s svojo hčerko Ilko Štuhec potuje od mesta do mesta, od smučišča do smučišča. Vsakokrat z isto misijo: izboljšati smuči, tako da bodo le te dovolj konkurenče, da bodo lahko prinesle prednost tistih nekaj milisekund in omogočile slavje v Ilkinem taboru.

Čeprav z Ilko potujeta skupaj, pa mama Darja priznava, da imata le redko priložnost dan preživeti skupaj. Ilka je vajena zgodnjega vstajanja, discipline in zgodaj odhaja v posteljo. Med pripravami na tekmo so njeni dnevi polni treningov ter vaj za krepitev kolena, s katerim ima kar nekaj težav.

Štuhčeva je bila pred letom 2009 nekaj časa na svoji lastni smučarski poti, sedaj pa se je vrnila pod okrilje slovenske smučarske zveze. Kljub temu je poskrbela, da je v ekipi ostala tudi njena mama Darja Črnko, ki je njena največja navijačica, pa tudi njena trenerka, terapevtka, serviserka in potovalna agentka.

Za Ilko Štuhec je 80 štartov v svetovnem prvenstvu. Na zadnjih olimpijskih igrah leta 2014 je pristala na desetem mestu v smuku in trinajstem na superveleslalomu. Prejšnj teden je bila v teh dveh disciplinah na 20. in 17. mestu. Njen glavni cilj je udeležba na zimskih olimpijskih igrah leta 2018.

Szólj hozzá!