Luka Pibernik presenetil z zmago na Eneco Tour

Luka Pibernik presenetil z zmago na Eneco Tour

Kolesarsko tekmovanje Eneco Tour je edino etapsko kolesarko tekmovanje pod zaščito UCI World Tour na Nizozemskem in v Belgiji. Na njem se že tradicionalno pomeri 17 najboljših kolesarskih ekip sveta, katerim se navadno pridruži še marsikatera nekoliko manj poznana ekipa. Kolesarji imajo nato sedem etap, da pokažejo svojo formo in poskrbijo za najboljšo uvrstitev svoje ekipe.

Luka Pibernik ponos Lampre Merida

Ni nenavadno, da na kolesarskih tekmovanjih presenetijo ekipe in imena, ki so sicer poznana le največjim športnim navdušencem. Tokrat je za presenečenje poskrbel slovenski kolesar Luka Pibernik, voznik ekipe Lampre Merida.

Luka Pibernik je že od začetka šeste etape vozil v skupini, ki se je odcepila od preostalega dela kolesarjev. Po koncu tekme je novinarjem zaupal, da je tudi sam precej presenečen nad svojim odličnim dosežkom: »Ne zgodi se pogosto, da bi skupina, ki se odcepi od ostalih, uspela obdržati vodstvo vse do konca tekme. Dober kilometer pred ciljem sem vedel, da bo nam uspelo. Nato sem prihranil nekaj energije in se na zadnjih 200 metrih pognal z vsemi močmi, ki sem jih še premogel.«

Napeta in zahtevna šesta etapa

Predzadnja etapa tekmovanja Eneco Tour, 197,2 kilometra dolga dirka, ki je vodila od kraja Riemst do kraja Lanaken, je bila za kolesarje izredno naporna. Luka Pibernik, ki jo je prevozil v slabih štirih urah in pol, je bil le za okoli sekundo boljši od Britanca Marka McNallya (Wanty – Groupe Gobert), ki je etapo končal na drugem mestu.

Na tretjem mestu je sledil Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen – Baloise). Mesto na stopničkah je za las zgrešil kolesar Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Chad Haga (Team Giant – Alpecin) pa je končal na petem mestu.

Po šesti etapi v vodstvu ostal Rohan Dennis

Tudi po šesti etapi je razpored pri vrhu ostal enak. Vrh lestvice Eneco Tour je zavzel Avstralec Rohan Dennis (BMC Racing), ki mu je sledil ekipni sotekmovalec Taylor Phinney. Sledil jima je Taylor Martin iz ekipe Etixx QuickStep z osmimi sekundami zaostanka.

Sicer se je tekmovanje začelo v že ponedeljek, s 184,7 km dolgo prvo etapo, ki je potekala v kraju Bolsward in jo je prvi prevozil Dylan Groenewegen. V drugi, 9,6 km dolgi etapi je slavil Rohan Dennis. Na tretji in četrti etapi je slavil Peter Sagan. Na kratki petkovi etapi pa je zmaga pripadla ekipi BMC Racing Team. Nedeljska finalna etapa se je zaključila z zmago Edvalda Boassona Hagena.

Szólj hozzá!