Lance Armstronga čaka kazen 10 milijonov ameriških dolarjev

armstrong

Kazen je Lance Armstornga doletela zaradi laganja pod prisego leta 2006, s čimer je podjetje SCA Promotions oškodoval za več milijonov ameriških dolarjev. SCA Promotions je sodelovalo z Armstrongom med njegovim tekmovanjem na Tour de France.

Med svojo bogato kolesarsko kariero se je Armstrong večkrat znašel v središču govoric o dopingu, vendar pa je te vedno ostro zanikal. Leta 2013 se je v znani pogovorni oddaji Oprah Show izpovedal ter priznal jemanje nedovoljenih poživil. Po priznanju je ostal brez vseh sedmih zmag na Tour de France ter tudi brez večine sponzorjev.

Priznanje je sprožilo kar nekaj sodnih bitk, med njimi tudi tožbo podjetja SCA Promotions, s katerim se je Armstrong na sodišču srečal že leta 2006. Podjetje je s športnikom sodelovalo do leta 2005. Takrat so imeli sklenjeno pogodbo vredno pet milijonov ameriških dolarjev.

Ker pa so se ravno v času izplačila tega zneska začele pojavljati govorice o dopingu, je podjetje zaustavilo plačilo, zaradi česar je Armstrong vložil tožbo proti SCA Promotions ter poleg izplačila plače zahteval tudi odškodnino v višini treh milijonov ameriških dolarjev.

V sodniškem postopku je Armstrong pod prisego zagotovil, da ni nikoli jemal nedovoljenih poživil, kar se je po njegovem priznanju leta 2013 izkazalo za lažno pričanje. Na podlagi tega je podjetje SCA Promotors letos zahtevalo povrnitev celotnega zneska, ki ga je leta 2006 izplačalo Armstrongu, vključno z odškodnino za škodo, ki jo je zakrvil Armstrong.

Sodišče se je danes odločilo, da SCA Promotions ugodi željo po izplačilu zneska in odškodnine, s čemer je Armstrong sedaj dolžan plačati 10 milijonov ameriških dolarjev.

Armstrongu, ki nad razglasitvijo ni pretirano navdušen, se je življenje po priznanju postavilo na glavo. Od leta 2013 je bil vpleten v več odškodninskih tožb in poravnav. Ena izmed takšnih tožb ga čaka tudi v letu 2016.

Szólj hozzá!