Kratka zgodovina kriketa

Kratka zgodovina kriketa

Kriket morda ni najbolj popularen šport v našem delu Evrope, vendar pa je brez dvoma en izmed najbolj atraktivnih športov v nekaterih azijskih državah, pa tudi v Angliji in Avstraliji. Čeprav ni točno znano kdaj, kje in kako se je prvič pojavil kriket, pa lahko skoraj zagotovo trdimo, da se je prvič pojavil nekje v obdobju srednjega veka in brez dvoma nekje na območju severne Evrope.

Najverjetneje se je razvil iz preproste igre pri kateri so otroci z leseno palico udarjali različne predmete ter poskušali zadeti gol. Kdaj, kje in kako je prišlo do razvoja komplicirane igre z dvema ekipama, specifičnimi igralci in posebnega sistema točkovanja, pa ni znano.

Prve omembe kriketa in pomembnejši mejniki

Prva omemba kriketa sega v leto 1500. Iz tega obdobja so opisi igre, ki so jo takratni prebivalci igrali na območju Guildforda v Surrey-u. Manj kot 100 let kasneje se je izraz »cricket« pojavil v italijansko-angleškem slovarju. Naslednji zanimivi pisni vir o kriketu izhaja iz leta 1624 in sicer v obliki novice o prvi smrtni žrtvi, ki jo je zahteval ta šport. Jasper Vinall je podlegel poškodbam po tem, ko ga je med igro v mestu Sussex, s kijem zadel igralec nasprotne ekipe.

73 let kasneje se je v tem mestu odvila prva (domnevna) tekma kriketa, tri leta kasneje pa se je pojavilo prvo dokazano sporočilo o tekmi kriketa na območju Clapham Common. V obdobju 1700 in 1800 je kriket doživel večji razvoj, ki pa je bil precej dolgo omejen predvsem na Anglijo. Razširil se je iz igre prestižnejšega sloja na tekmovalno igro med šolskimi in univerzitetnimi ekipami. V začetku 20. stoletja se je pojavil tudi v drugih državah, organizirani pa so bili tudi meddržavni obračuni.

Kriket danes

Kriket še vedno prevladuje predvsem v Angliji in nekaterih državah Azije ter v Avstraliji, vendar pa si počasi utira pot med najbolj priljubljene športne panoge. V sklopu športa poteka tudi Svetovno prvenstvo, ki poteka vsaka štiri leta, pa tudi številne druge tekmovalne prireditve.

Szólj hozzá!