Kratka zgodovina Formule 1

Kratka zgodovina Formule 1

Formula 1 danes sodi med najbolj prestižne in spremljane dirkaške preizkušnje, vendar pa je bila skozi čas dostikrat obsojana zaradi nevarnih prog in številnih tragičnih nesreč.

Formula 1 je svoje ime dobila zaradi seta pravil, ki so ga morali upoštevati vsi avtomobili v tekmovanju. Sodi med prve dirkaške preizkušnje, saj so se prve ideje o tovrstnem tekmovanju pojavile že leta 1930.

Začetki Formule 1

Prva tekma Formule 1 je potekala leta 1946, leta 1950 pa je tekmovanje preraslo v Svetovno prvenstvo, ki ga je začela tekma v Silverstonu. Tisto leto je bilo organiziranih 20 tekem, rezultati sedmih so bili ključni za določitev svetovnega prvaka. Podoben sistem je obveljal vse do leta 1983, dokler niso bile netekmovalne dirke izločene.

Sprva so na dirkah Formule 1 sodelovali vozniki, ki so imeli svoje lastne dirkalnike, pa tudi plačani vozniki, ki so tekmovali pod okriljem podjetij kot so Alfa Romeo, Ferrari, Maserati in Mercedes Benz.

Formula 1 skozi čas – tragedije, razvoj in Bernie Ecclestone

Začetki Formule 1 so bili vse prej kot najboljši. V začetnih tekmovanjih je sodelovalo le malo voznikov, pa še ti so bili praktično vedno v smrtni nevarnosti. V prvih desetih letih tekmovanja je življenje izgubilo kar 13 voznikov.

Skozi desetletja so lahko gledalci Formule 1 spremljali neverjeten napredek avtomobilske industrije, kar je vodilo do razvoja številnih novih modelov formul in dirkalnih vozil. Posledica tega je bila uvedba nagrade za najboljšega izdelovalca, ki so jo uvedli leta 1958. Kljub naprednejšim motorjev, lepšim oblikam in vedno večjim hitrostim, pa je bila varnost še vedno izredno slaba.

Leta 1970 se je začel pravi vzpon Formule 1, ko je Bernie Ecclestone dirkaško industrijo ponesel v bilijonski globalni posel. Sicer tudi to še ni povsem odpravilo tragedij in dirkaških nesreč, s katerimi sta bili zaznamovani naslednji desetletji. Predvsem je znana nesreča iz leta 1975, ko je dirkalni avto ubil štiri gledalce.

Formula 1 danes

Formula 1 sicer ostaja nevaren šport, vendar pa so hujše nesreče precej redke. V zadnjih 20-ih letih so to dirkaško preizkušnjo zaznamovali predvsem bolj slavni dirkači, ki so vplivali tudi na manjše spremembe pravil. Trenutno je Formula 1 pred velikimi spremembami, saj so vse glasnejše govorice o upokojitvi številnih dolgoletnih dirkačev pa tudi o odhodu Bernia Ecclestona.

Szólj hozzá!