Korošica znova brez konkurence med plezalkami

Korošica znova brez konkurence med plezalkami

Po šestih tekmah, na katerih je petkrat osvojila zmagovalno stopničko, je Korošica Janja Garnbret trenutno brez dvoma ena izmed najuspešnejših slovenskih športnic. Odlična plezalka je poskrbela za velik uspeh in pri svojih rosnih osemnajstih letih dokazala, da je svetla tudi slovenska prihodnost v športnem plezanju.

Mlada plezalka navdušuje

Za kako zelo neverjetne uspehe je poskrbela Janja Garnbret je težko opisati. Mlada Korošica je letos navdušila že v boju za evropski pokal v balvanskem plezanju, kjer je avgusta osvojila odlično drugo mesto ter si hkrati priborila še naslov svetovne podprvakinje v balvanih za sezono 2017.

Očitno pa Korošica letos še ni končala z osvajanjem odličji in stanjem na zmagovalnih stopničkah. Pretekli vikend si je mesto najboljše priplezala na plezalni stezi v kraju Wujiang, kjer so njene konkurentke lahko le nemo občudovale njen odličen nastop.

Novo upanje za slovensko športno plezanje

Med številnimi športi je športno plezanje ena izmed panog, ki se jo mnogokrat spregleda. Le redki so dosežki slovenskih športnih plezalcev in plezalk. A očitno je, da bi to lahko ključno spremenila nova generacija plezalk, na čelu katerih je zagotovo ravno Janja Garnbret.

Ta se lahko pohvali z izjemno tehniko, lahkotnostjo in gibljivostjo, zaradi katere plezanje izgleda kot povsem preprosta naloga. Posebno ob njenih neverjetni statistikah, ki pričajo o tem, da gre za neverjetno športnico.

Kljub spremembi pravil do odličnih uspehov

Sicer je mlada Korošica letos poskrbela tudi za odlične statistične rezultate. Kar na 11-ih od 12-ih kvalifikacijskih smeri je dosegla vrh, spodletelo ji je le v Villarsu. Na tekmah v športnem plezanju je med 24-imi poskusi vrh dosegla v 17-ih.

Sicer je letošnja sezona za športne plezalke še posebno težka, saj so organizatorji tekmovanja spremenili pravila in skrajšali dovoljeni čas plezanja. Tako morajo tekmovalke plezalno steno sedaj premagati v zgolj šestih minutah in ne več osmih, kot je veljalo v preteklosti.

Najboljši del sezone šele prihaja

Janja Garnbret kljub odličnim dosedanjim dosežkom ne skriva svojega navdušenja nad prihajajočimi tekmami sezone. Korošica, ki so ji dosedanje zmage sicer prinesle zavidanja vredno prednost 120. točk pred drugo uvrščeno plezalko Džain Kim, se posebno veseli prihajajoče tekme na Kitajskem.

Ne skriva, da ji je posebno pri srcu plezanje v kraju Xiamen, kjer je lani osvojila zmago. Letos bi lahko ravno v tem kitajskem kraju poskrbela za prednost, ki bi že zadostovala za obranitev naslova svetovne prvakinje.

Szólj hozzá!