Kako so nastale paraolimpijske igre

Kako so nastale paraolimpijske igre

Morda so paraolimpijske igre še vedno v senci olimpijskih tekmovanj, vendar pa so tekmovalci kljub temu še kako ponosni, da so lahko del tako velikega mednarodnega tekmovanja.

Paraolimpijske igre so namenjene invalidom in ljudem s telesnimi omejitvami. Tako kot olimpijske igre so tudi paraolimpijske igre prestižno športno tekmovanje, na katerem se zberejo najboljši atleti celega sveta. Izraz paraolimpijske igre je sestavljen iz predpone para, ki v grščini pomeni paralelno ter opisuje kako sta obe tekmovanji – olimpijske in paraolimpijske igre potekali vzporedno, eno z drugim.

Kako je vojna pripomogla k razvoju športa invalidov

Stoletja stari zapisi pričajo o tem, da so tudi invalidi in ljudje s telesnimi okvarami sodelovali v različnih športih in ostali aktivni kljub svoji poškodbi. Vendar pa so tovrstni športi zares zaživeli šele v času vojne in po njej, ko je bilo število invalidov in oseb s telesnimi pomanjkljivostmi večje kot kadarkoli prej.

Pomembnejši mejnik v razvoju paraolimpijski iger je bilo leto 1944, ko je Dr. Ludwig Guttmann odprl center za pomoč ljudem s poškodbami hrbtenice v Veliki Britaniji, v bolnišnici Stoke Mandeville Hospital. To je bil prvi pomembne korak v razvoju od športa v smislu rehabilitacije do tekmovalnega športa invalidov.

Od prvih športnih iger invalidov do paraolimpijskega tekmovanja

V sklopu olimpijskih iger v Londonu leta 1948 je Dr. Guttmann organiziral tudi prvo tekmovanje za ljudi na vozičkih, ki je bilo poimenovano Stoke Mandeville Games. Na prvih športnih igrah invalidov se je pomerilo 16 tekmovalcev, glavna kategorija pa je bilo lokostrelstvo.

Štiri leta kasneje so prve športne igre invalidov prerasle v mednarodno tekmovanje imenovano International Stoke Mandeville Games. To se je kasneje preimenovalo v paraolimpijske igre, ki so se prvič odvijale leta 1960 v Rimu.

Na prvih paraolimpijskih igrah je tekmovalo več kot 400 atletov, iz 23-ih držav, kar je bil brez dvoma ogromen dosežek za tovrstno tekmovanje. Leta 1976 so rimskemu tekmovanju sledile še zimske paraolimpijske igre. Poletne in zimske paraolimpijske igre se sedaj odvijajo vsaka štiri leta.

Nadaljnji razvoj paraolimpijskih iger

Leta 1964 je bilo ustanovljeno še ločeno združenje, International Sport Organisation for the Disabled (IOSD), ki je v tekmovanje vključilo tudi druge osebe s telesnimi omejitvami. Tako so svoje mesto na tekmovanju našli tudi slabovidni, osebe brez udov, paraplegiki in ljudje s cerebralno paralizo. Ti so bili prvič del paraolimpijskih iger leta 1976 v Torontu oziroma leta 1980 v Arnhemu.

Szólj hozzá!