Kako se je baseball prebil med najbolj popularne športe v ZDA

Kako se je baseball prebil med najbolj popularne športe v ZDA

Noben šport ni v Ameriki dosegel takšnega obsega kot je to uspelo baseballu. Nobena športna aktivnost ni zajela tako velikega števila ljudi, sprožila take nostalgije in navdušila tako številne množice.

Začetki baseballa

Začetku baseballa sodijo v obdobje Ameriške vojne (1861 – 1865), ko se je pojavil »rounders«, preprosta igra, ki se je igrala na posebnem igrišču iz peska in trave. Igra je imela le malo pravil in omejitev, zato so v njej lahko sodelovali povsem običajni ljudje, brez posebnih omejitev o višini in teži. Tej preprosti igri je bil kasneje dodan sistem točkovanja, ki je vodil v dodelan sistem pravil in spremljanje različnih rezultatov, udarcev in točk. Tako se je razvil baseball in še danes velja, da ni igre baseballa brez statistike.

Prva profesionalna baseball liga

Leta 1871 se je rodila prva profesionalna baseball liga. Na začetku 20. stoletja je imela večina večjih mest v vzhodnem delu ZDA svojo baseball ekipo. Te ekipe so se delile v dve ligi, na Nacionalno in Ameriško. V času redne sezone so med seboj tekmovale le ekipe znotraj posamezne lige, nato pa sta se zmagovalca obeh lig pomerila med seboj za naslov prvaka. Ekipa, ki je zmagala na 4-ih od 7-ih medsebojnih obračunov je osvojila naslov prvaka.

Vzpon baseballa

Prava baseball norija se je začela okoli leta 1920, ko je nastopila prava »Zlata doba« tega športa. Eno izmed glavnih imen tega obdobja je zagotovo igralec Babe Ruth, ki je v svoji bogati karieri nanizal številne točke in zmage za ekipo New York Yankees.

Uspehom in rekordom Babe Rutha so sledili številni uspešni igralci, baseball pa je prerasel v eno izmed najbolj dobičkonosnih in spremljanih športnih tekmovanj na svetu. V tem času je imela skoraj vsaka ekipa vsaj enega slavnega igralca, ki je poskrbel za svetovno prepoznavnost.

Po letu 1950 se je pričela geografska širitev baseball lige, ko so se tekmovanju pridružili številni klubi iz zahodnega dela Amerike. V 70-ih letih je baseball zaživel tudi na Japonskem, na Kubi in v nekaterih drugih karibskih državah. Leta 1966 je Kuba osvojila tudi naslov olimpijskih prvakov v baseballu.

Szólj hozzá!