Kako je Tina Maze obudila slovenski smučarski ponos

Kako je Tina Maze obudila slovenski smučarski ponos

Morda se še kdo spominja s kakšnim navdušenjem so družine s cele Slovenije spremljale smučarska tekmovanja v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega tisočletja, ko so po belih strminah drvela imena kot so Bojan Križaj, Rok Petrovič in Mateja Svet ter nato še Jure Košir, Mitja Kunc, Urška Hrovat in Špela Pretnar.

Legende slovenskega smučanja so navdihnile tudi mlajše generacije smučarjev, med katerimi je bila tudi mlada Tina Maze. Ta se zagotovo spominja, kako je nekoč navijala za zgornje smučarje, ne da bi se zavedala, da bo nekoč sama še izboljšala njihove dosežke.

Tina Maze in slovenski nacionalni šport

Kdaj je bilo smučanje razglašeno za slovenski nacionalni šport je težko opredeliti. Že Janez Vajkard Valvasor je v svojih knjigah omenjal nenavadne lesene ploščice, s katerimi se kmetje iz višje ležečih predelov Gorenjske spuščajo v dolino z neizmerno hitrostjo.

Tudi prve zmage Slovencev na tekmah Alpskega smučanja so prebudile nekaj narodne zavesti in ponosa ter močno pripomogle k naraščajoči priljubljenosti smučanja med ljudmi. A Tina Maze je bila tista, ki je smučanje končno tudi zares uvrstila na seznam slovenskih nacionalnih športov in Slovenijo povzdignila med države, katerim je potrebno nameniti nekaj več pozornosti tudi na belih strminah.

Zgodba, ki je skoraj ne bi bilo

Kljub vsem uspehom, ki jih je kovala najbolj uspešna slovenska smučarka, tudi njena pot ni bila vedno lahka. Talent Črnjanke se je pokazal že v njenem zgodnjem otroštvu, ko se je na zasneženih hribih v okolici njenega doma prvič srečala s smučkami.

S svojo prvo zmago je Tina Maze presenetila že na prvem FIS tekmovanju, ki se ga je udeležila kot uradna tekmovalka. Ni trajalo dolgo, da se je skupaj z Janico Kostelić borila za najboljša mesta na mladinskih smučarskih tekmovanjih.

Leta 2002 je sledila prva zlata medalja med profesionalnimi smučarkami. Tej pa je sledila športa pot, polna vzponov, padcev in nepredvidljivih zavojev. V naslednjih šestih letih je Tina Maze kljub trudu osvojila le šest medalj, sledila pa je tudi odtujitev od slovenske smučarske zveze, kateri se je nato zopet priključila šele leta 2008.

Njena zgodba se je kljub številnim razočaranjem nadaljevala in dosegla nov preobrat, ko se je nepričakovano upokojila odlična hrvaška smučarka, Janica Kostelić. Tina Maze se je takrat očitno odločila, da bo ona zapolnila prosto mesto na zmagovalnih stopničkah in sledili so neverjetni uspehi, ki sta jih okronali dve Olimpijski medalji.

Vendar pa se vsaka pot enkrat zaključi in Tina Maze je svojo profesionalno smučarsko pot zaključila v začetku leta 2017, ko se je še zadnjič spustila po mariborskem Pohorju. S svojimi uspehi je zagotovo ključno vplivala na obuditev nacionalnega slovenskega smučarskega ponosa in na prihodne generacije slovenskih smučarjev.

Szólj hozzá!