Kaj je MMA in kaj UFC?

Kaj je MMA in kaj UFC?

Brez dvoma ste se v preteklosti že srečali s kratico MMA, morda pa tudi z nekoliko manj poznanim izrazom UFC. Predstavljamo vam skrivnosti in zgodovino teh pomembnih izrazov iz sveta borilnih športov. UFC ali Ultimate Fighting Championship je danes vodilna organizacija, ki se ukvarja z organizacijo dvobojev in obračunov v različnih borilnih športih. Pod njenim okriljem je več kot 400 borilnih prireditev, med katerimi so tudi najbolj prestižni obračuni.

Sicer pa se je kratica UFC prvič pojavila okoli leta 1993, označevala pa je borilne športe, ki so imeli zelo malo pravil ter so temeljili na spopadih z golimi rokami. Takšna oblika borilnega športa ima korenine v brazilskem športu Vale tudo.

Skozi številne tovrstne spopade so tekmovalci ugotovili, da morajo za zmago obvladati prijeme številnih borilnih športov. Tako so se najboljši tekmovalci poučili o prijemih karateja, juda, samoobrambe in še številnih drugih športov, kar je pripeljalo do nastanka posebnega borilnega športa MMA oziroma Mixed Martial Arts.

MMA danes predstavlja neoborožen boj, pri katerem se lahko uporablja prijeme različnih vrst borilnih športov. Danes je to izredno priljubljena kategorija borbe, ki jo spremljalo številni ljudje po celem svetu.

Kako poteka MMA dvoboj?

MMA dvoboj poteka v ringu ali v areni, ki je ograjena z ograjo. Kvadratna arena za dvoboj mora meriti vsaj 6 metrov, tla pa morajo imeti posebno podlogo iz pene ali podobnega materiala, ki ublaži padce. Podobno velja tudi za ring le da mora biti ta okrogel ali v obliki šestkotnika.

Pred pričetkom dvoboja sta oba tekmovalca stehtana, pri čemer morata doseči primerno težo za posamezno kategorijo, v kateri želita tekmovati. Tekmovalci pri MMA dvobojih nimajo zaščitne obleke. Moški lahko nosijo ščitnik za mednožje, ženske pa zaščito za prsi. Vsi tekmovalci in tekmovalke med dvobojem nosijo zaščito za zobe in pa oblogo za roke, ki ublaži udarce.

MMA dvoboji trajajo 3 oziroma 5 rund. Vsaka runda traja največ pet minut, med njimi pa so odmori, dolgi 1 minuto. V vsaki rundi se obema tekmovalcema podelijo točke. Zmagovalec navadno prejme 10 točk, poraženec pa do deset točk. Lahko se zgodi, da se runda konča z 10-mi točkami za vsakega tekmovalca. Točke se dodelijo glede na dominacijo tekmovalcev ter tudi glede na storjene prekrške (favle).

MMA dvoboj se lahko zaključi na tri načine: najbolj atraktiven je zagotovo »knockout« oziroma dokončni udarec. Drug način je prisilna vdaja, pri kateri en tekmovalec drugega prisili v predajo. Tretji način končanja dvoboja pa je odločitev o zmagovalcu preko sistema točkovanja.

Szólj hozzá!