Irak – Palestina, Mahmoud in Yasin zagotovila četrtfinale Iračanom

AFC Asian Cup 2015

Younis Mahmoud in Ahmed Yasin sta oba zadetka dosegla v drugi polovici tekmovanja (Irak – Palestina 2:0), in tako pripeljala Iračane v četrtfinale Azijskega pokala.

Japonska zmaga proti Jordanu (2:0) na koncu v skupini D le ni spremenila položaj prvaka iz leta 2007. Iračani so se morali zelo potruditi, da so premagali Palestince, ki so v dveh tekmah zadali kar devet golov.

Kljub temu, da so Iračani dominirali pri posestvu žoge, in imeli nekaj možnosti za zadetek na začetku tekme, so se morali zelo potruditi, da so premagali vratarja Tawfiq Alija – njegov prvi nastop na turnirju.

Kakorkoli, svetla zvezda za Radhi Shenaishilijevo moštvo je posijala na začetku druge polovice tekme, pri izvajanju kota igralca Younisa Mahmouda v 48. minuti.

Kapetan je malo pred 60. minuto dvoboja ekip prejel še eno priložnost, da ponovi prejšnje dejanje, saj so Iračani dobili vprašljivo enajstmetrovko, pri kateri se je vratar Ali Tawfiq ponovno izkazal in obranil vrata Palestincev.

Vratar Ali je bil drugič končno poražen v 88. minuti, ko je zadel Ahmed Yasin in Iraku zagotovil varno napredovanje v četrtfinale. V napredovanju turnirja se bo moštvo Iraka pomerilo z Iranom, medtem, ko se bodo Japonci kot prvi v skupini pomerili z moštvom Združenih arabskih emiratov.

Palestinsko moštvo je naredilo sedem sprememb v taktiki, ki je bila odgovorna pri porazu proti Jordanu (5:1). Pritisk na napadalca Justina Merama pri prebijanju proti kazenskemu prostoru je bil premočan, da bi moštvo Palestine premagalo vratarja Alija. Zaradi trčenja z Alijem v 11. minuti je Saad Abdulameer potreboval zdravniško oskrbo, in zaradi tega je Palestinska obramba onemogočala zadetek Iraškega moštva v zgodnjem obdobju obračuna.

Yasin je izvajal kot in moštvo Iraka je pritisnilo proti Palestinskemu golu. Med bojem za žogo med veči igralcem, ni nobeden mogel priti do končnega strela v mrežo vratarja Alija.

Tekma se je še bolj razživela, ko je Waleed Salim sam poskušal premagati vratarja Alija z dolgim strelom proti vratom, a se je žoga žal odbila naravnost v vratarjevo naročje.

Dhurgham Ismali je v hitrem protinapadu Iračanov streljal čez gol, medtem, ko je žoga ob strelu Yaserja Kasima v 30. minuti pristala v naročju vratarja Alija.

Ko se je tekma bližala koncu prvega polčasa, je vratar obranil strel Mahmouda. Iraški kapetan – brez kluba, odkar je leta 2013 zapustil Saudoarabski klub Al-Ahli – je streljal ponovno malo po polčasu.

Kakorkoli, Mahmoud je končno zadel svoj prvi gol v 48. minuti, pri izvajanju kota soigralca Alija Adnana.

Palestinci so imeli v minuti po zadetku možnost za izenačitev, a je Jalal Hassan Hachim ena na ena dobro zaustavil napad igralca Ashrafa Nu’mana Al-Fawaghra.

Yasin si je utrl pot v prepovedani položaj in prislužil prosti strel za Irak, a se je vratar Ali ponovno izkazal in obranil enajstmetrovko v 59. minuti obračuna.

Ahmed Harbi je bil kaznovan, ko je v prepovedanem položaju podrl igralca Merama – poleg vsega, jo je odnesel le z rumenim kartonom – a Mahmoud na koncu le ni zadal končnega zadetka.

Zapravljena priložnost ni pomenila veliko, saj je Yasin Ahmed v 88. minuti tekme prišel do drugega zadetka in tako svojemu moštvu zagotovil četrtfinale.

Szólj hozzá!