Indonezijski nogomet pretresa škandal na 2015 Sea Games

Indonezijski nogomet pretresa škandal na 2015 Sea Games

Igre Jugovzhodne Azije, ki so poznane tudi pod imeni Indonesia Sub-23 ali Garuda Muda ter SEA 2015 so namenjene igralcem pod 23 let. Tekmovanje je odlična priložnost, da si mladi nogometaši pridobijo dodatne izkušnje in možnost nadaljevanja nogometne kariere, zato so obtožbe o prirejanju rezultatov tekem močno pretresle azijski nogometni svet.

Govorice o prirejanju rezultatov tekem so izbruhnile po obračunu za 3. mesto tekmovanja, v katerem sta se pomerili ekipi Vietnam U23 in Indonezija U23. Tekma je potekala v ponedeljek, 15.6. v Singapurju, ki je letošnji gostitelj Iger Jugovzhodne Azije.

Glavni dokaz je telefonski pogovor

V torek je organizacija Jakarta Legal Aid Institution (JLAI) sklicala tiskovno konferenco, na kateri so komentirali telefonski pogovor, v katerem obstaja utemeljen sum o prirejanju rezultatov tekem, bolj natančno o prirejanju ponedeljkove tekme.

Pogovor je bil posnet en dan pred tekmo za tretje mesto, v njem pa lahko slišimo pogovor moškega, ki naj bi skrbel za stave v Maleziji in sodnika. Moški je v pogovoru napovedal, da bo ekipa Indonezija U23 po prvem polčasu izgubljala za 4 zadetke, na koncu pa bo Vietnam U23 zmagal z več kot 4mi zadetki razlike.

Je za prirejanje rezultatov tekem kriva mafija?

Za glavnega osumljenca manipuliranja z rezultati tekme velja mafijska združba, ki deluje na področju Indonezije, Singapurja in Malezije, vendar pa se ne želi nihče prenagliti z obtožbami.

Član organizacije JLAI, M Isnur je sicer prepričan, da je indonezijska ekipa že dalj časa pod vplivom mafije. Sumi, da takšno prirejanje rezultatov tekem poteka že več kot 15 let. Potrdil je, da so si predstavniki organizacije JLAI po poslušanju bremenilne telefonskega pogovora pogledali posnetek ponedeljkove tekme: »Tekma je potekala natančno tako, kot je napovedal moški v telefonskem pogovoru. Young Garuda je izgubljala s 4:0 v prvem polčasu, po katerem je najverjetneje prišlo do novega kontakta z malezijsko mafijo, ki je podala napotke za končni rezultat.«

PSSI strogo proti obtožbam

V sredo je Indonezijska nogometna asociacija (PSSI) razpravljala o obtožbah o prirejanju rezultatov tekem, vendar pa so takšne obtožbe zavrnili. Velik poraz ekipe Indonezija U23 so pripisali utrujenosti zaradi predhodnih obračunov.

PSSI menedžer La Nyalla Mattalitti je obtožbe zanikal tudi na svojem Twitter računu: »Nobene tekme niso vnaprej nastavljeno, kot to trdijo v obtožbah. PSSI bo pravico zaradi takih obtožb iskal preko pravnih poti.«

Szólj hozzá!