Igralci FC Porto leto zaključili z rekordnim dosežkom

Igralci FC Porto

Za ekipo FC Porto ali Futebol Clube do Porto se leto 2016 ne bi moglo končati bolje. Po razočaranju, ki so ga doživeli v lanski sezoni Andebol 1, so letošnje leto zaključili z izjemnim uspehom, ki mu ne more konkurirati nobena druga ekipa. Za njimi je kar 24 zmag.

Tako veliko število zmag je rekordni uspeh, ki mu letos niso mogle konkurirati niti druge najboljše ekipe Evropske rokometne federacije (EHF oziroma European Handball Federation), med katere sodijo: Nemčija, Španija, Francija, Madžarska, Danska, Slovenija, Poljska, Makedonija, Švedska, Belorusija, Švica, Romunija, Hrvaška, Portugalska, Rusija, Ukrajina, Srbija, Grčija, Slovaška in Norveška.

Uspešni v vseh tekmovanjih

Igralci FC Porto so bili tokrat uspešni v vseh tekmovanjih – za njimi je sedemnajst zmag v ligi Andebol 1, šest v Pokalu EHF in ena v Pokalu Portugalske). Portugalska ekipa je naraščajočo formo kazala že vse od sezone 2009/10, ko se zadnjič ni uspela uvrstiti med najboljše rokometne ekipe Evrope. Očitno pa jim je letos dodatno motivacijo vlil še lanskoletni poraz v četrtfinalnem ligaškem obračunu.

Sicer so bile letos odlične tudi nekatere druge ekipe, kot so Barcelona (Španija), PSG (Francija), Riko Ribnica (Slovenija), Kielce (Poljska), Meshkov Brest in SKA Minsk (Belorusija), Motor Zaporozhye (Ukrajina) in Tatran Presov (Slovaška), ki so v svojem prvenstvu ostale neporažene, a so imele nekoliko manj sreče v evropskih tekmovanjih. Posebej uspešni sta bili ekipi Barcelona in Riko Ribnica, ki sta do sedaj zabeležili le po en poraz (v Ligi prvakov oziroma v Pokalu EHF).

Kljub uspehu ostajajo realni

Kako velik vpliv je imel lanski ligaški poraz na igralce FC Porto razkrivajo tudi komentarji igralcev in trenerja ekipe, ki razkrivajo, da se vsi še predobro zavedajo kako hitro se lahko zaključi njihov zmagovalni niz in kljub uspehu ostajajo realni.

Trener Ricardo Costa je tako za Porto Canal podal naslednji komentar: »Naša želja je osvajati pokale in ne loviti statistike. Ključni so igralci in zadovoljen sem, da nam vodilne osebe zagotavljajo pogoje, v katerih lahko igralci realizirajo ves svoj potencial in se osredotočajo na zmage. Nadaljevati moramo odločno in z vsem, kar imamo. Še vedno si želimo zmag in za to se bomo borili. Hkrati pa moramo ostati realni in pripravljeni na poraze: ko bomo poraženi ne smemo podvomiti v vse kar smo počeli do sedaj, kot se to rado zgodi. Tudi kadar zmaguješ ni vse popolno, vedno so možne izboljšave in popravki. Ekipa FC Porto ima veliko voljo po izboljšavah.

Szólj hozzá!