Golden State Warriors so novi prvaki 2015 NBA Finals

Golden State Warriors so novi prvaki 2015 NBA Finals

Po šestih tekmah so Golden State Warriors, prvaki Western Conference, porazili Cleveland Cavaliers, prvake Eastern Conference, s skupnim izkupičkom 4:2. Tekma se je zaključila s 105:97.

S to zmago so Golden State Warriors osvojili svoj prvi naslov v 40-letih. Poleg tega so prva ekipa, po letu 1990–91, ko je to uspelo Chicago Bulls, ki je naslov osvojila z ekipo, ki v svojih vrstah nima igralcev, ki bi že imeli izkušnje s finalnimi nastopi.

Napeta šesta tekma

Izgledalo je neizogibno, da bodo Golden State Warriors zgrabili trofejo Larry O’Brien-a na domačem igrišču Cleveland Cavaliersov, na Quicken Loans Areni, po začetnem skoku na rezultat 28:15 v prvi četrtini. Vendar pa so Cleveland Cavaliers uspeli zmanjšati začetno prednost na rezultat 45:43, do konca polovice tekme. Vendar pa tudi to ni ustavilo španskega dua Stephen Currya in Klay Thompsona, ki sta nanizala kar nekaj zaporednih metov za tri točke ter tako 6 minut pred koncem tekme ekipo popeljala v prednost z 92:77.

Za odlično predstavo je poskrbel igralec Andre Iguodala, ki je postal tudi najbolj dragocen igralec tekme (MVP)

. To je še toliko bolj neverjetno če upoštevamo, da Iguodala ni začel tekme že od tretje tekme NBA Finals. Kljub temu je 31-letnik premagal MVP tekmeca Lebron Jamesa z rezultatom 7:4.

Iguodala je sicer na šesti tekmi NBA Finals dosegel 16,3 točke, 5,8 povratkov, 4 asistence in 1,4 kraje. Vidno izmučeni James pa je poskrbel za 32 točk, 18 povratkov in 9 asistenc ter za enega od najboljših finalnih nastopov v sodobnih nastopih NBA tekmovanja.

Presenečenj na tekmi ni manjkalo

Pozitivnih komentarjev po tekmi ni manjkalo. Trener Steve Kerr je svojo ekipo Golden State Warriors pohvalil z naslednjimi besedami: »Vsi igralci so tukaj zaradi zmage. To je zares neverjetna skupina igralcev.« Z njim se je strinjal tudi Curry: »To je zares posebno. Ta skupina je posebna skupina. Odkar smo začeli sezono je to tisto, kar smo si predstavljali in v to smo vložili veliko trdega dela, vse do zadnjega trenutka tekme. To je tisto, kar je najbolj pomembno. To si bomo zapomnili še dolgo časa.«

Kot že omenjeno, je bila to prva finalna zmaga ekipe Golden State Warriors, ki je edina »NBA franšiza«, ki je preživela do danes. Na stavnicah se sicer za favorite veljali njihovi nasprotniki.

Szólj hozzá!