Francoski klubi z veliko prednostjo v Četrtfinalu Evropskega pokala prvakov

european rugby cup

Letošnji četrtfinale Evropskega pokala prvakov v rugbyu bo naklonjen predvsem ljubiteljem francoskih klubov. Vsi trije francoski klubi bodo namreč igrali na domačih tleh, kar statistčno gledano, kaže na francoskega zmagovalca.

V letošnjem četrtfinalu rugbya bodo na domačih tleh nastopili trije francoski klubi: Racing Metro, Toulon in Clermont Auvergne, ki imajo veliko prednost pred angleškim kvartetom: Bath, Northampton, Wasps in Saracens, pred katerimi so tekme na nasprotnikovih tleh. Na domačih tleh bo zaigral še irski Leinster.

Igranje četrtfinala na domačem igrišču se je v zadnjih letih izkazala za izredno pomembno prednost, saj imajo klubi, ki so četrtfinale rugbya igrali na domačih tleh, kar 75% zmag. Samo dve moštvi, Leinster leta 2009 in njihov tekmec Munster leta 2008, sta zmagala finalno trofejo tekmovanja, potem ko sta četrtfinalne tekme odigrala na tujem in ne domačem igrišču.

Veliko presenečenje letošnjega pokala rugbya je Racing, ki je kljub svoji bogati zgodovini zmag v zadnjih 100 letih, slavil le dvakrat, letos pa je zasedel celo prvo mesto na lestvici po zmagi 32-8 nad Northamptonom, ki vodi v angleškem Premiershipu.

Racing bo v nadaljevanju gostil Saracen, medtem ko bo Toulon, ki se bori za tretji zaporedni naslov, igral proti Waspsu. Toulon je na zadnji tekmi premagal Llanelli Scarlets z izidom 26-3. Clermont, ekipa, ki jo je na zadnjem pokalu porazil Toulon, je premagala Saracens z 18-6 in bo v nadaljevanju gostila Northampton.

Leinster je igral neodločeno z 20-20 proti Waspsu. V nadaljevanju tekmovanja bodo igrali proti Bathu, v Dublinu. Bath je edini izmed klubov angleške sedmerice, ki je ta teden slavil ter tudi edini, ki se je v četrtfinale uvrstil po dveh porazih.

Bath je povedel z 20-15 proti Glasgowu, s čemer je iz četrtfinala rugbya izrinil edine predstavnike Škotske, ki so še imeli možnost za nadaljno tekmovanje. S tem so se Škoti pridružili Italiji in Walesu, ki sta prav tako ostala brez predstavnikov.

Szólj hozzá!