FIFA poskuša pomiriti strasti med Palestino in Izraelom

Sepp Blatter

Zaostrovanje razmer med Palestino in Izraelom je poskušal pomiriti predsednik FIFE, Sepp Blatter, ki je na svojem obisku obeh držav predlagal prijateljski nogometni obračun.

Zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu je spodbudilo predsednika FIFE, Seppa Blatterja v obisk predstavnikov obeh držav. Na sestanku s predstavnikoma Palestine in Izraela je poskusil zgladiti dosedanje spore in se dogovoriti za prijateljski nogometni obračun med državama.

Ni skrivnost, da so razmere med državama zelo slabe. Izrael, ki je član evropske nogometne organizacije Uefa in Palestina, ki je članica Azijske nogometne konfederacije (AFC), sta sprta zaradi domnevnega omejevanja prehoda igralcev in tekmovanj med Gaza Strip in West Bank.

Palestina obtožuje Izrael, da je škodoval njihovi ligi Gaza Strip s tem, da je omejil možnost igranja klubov in prehod igralcev na območju West Bank. Izrael trdi, da so omejitve upravičene in ne popušča, zaradi česar Palestina zahteva njegov suspenz. Sepp Blatter upa, da bo lahko umiril strasti s prijateljsko tekmo med državama.

Suspenz Izraela bi pomenil, da nogometni klubi v tej državi ne morejo sodelovati na nobenih tekmovanjih, ne v Ligi prvakov in ne na kvalifikacijah za Euro 2016. FIFA se sicer že dolgo trudi, da bi našla način za zgladitev odnosov med državama, vendar pa predstavnik FA, Jibril Rajoub, ne odstopa od svoje zahteve.

Sepp Blatter se je na svojem »mirovnem pohodu« najprej sestal z Izraelskimi predstavniki, z notranjim ministrom Benjaminom Netanyahuro in trenerjem Oferjem Einijem, nato pa nadaljeval svojo pot v Palestino, kjer sta ga sprejela predsednik Mahmoud Abbas in predstavnik FA Jibril Rajoub.

Na novinarski konferenci, po srečanju z Izraelskimi predstavniki, Sepp Blatter ni želel razkriti podrobnosti dogovora. Povedal je le to, da se močno zavzema za organizacijo prijateljskega obračuna in da bo več znano po njegovem obisku Palestine. Dodal je še, da bi se predsednik Netanyahuro udeležil tekme, če bi do nje prišlo. Kljub pogovorom pa je verjetnost za takšen dogodek še vedno precej majhna.

Szólj hozzá!