FIBA ženski EuroBasket 2017: Slovenija gre naprej!

FIBA ženski EuroBasket 2017: Slovenija gre naprej!

V Celju se je pretekli vikend odvil že peti krog kvalifikacijskih obračunov tekmovanja FIBA ženski EuroBasket 2017. Med ekipami, ki so imele prve priložnosti za zagotovitev mesta v poletnem delu tekmovanja, je bila tudi Slovenija. Odlična slovenska košarkaška reprezentanca je, ob neverjetni podpori iz tribun, samozavestno osvojila tudi tretjo zmago ter si zagotovila svoje mesto v finalnem krogu EuroBasket 2017 ter s tem poskrbela za novi rekordni dosežek Slovenije.

Slovenija prva v Skupni A

Varovanke selektorja Damirja Grgića so s svojimi nastopi navduševale skozi celotni kvalifikacijski del tekmovanja. V petem krogu, kjer so nanizale še tretjo zmago, so tako le še okronale svoje dosedanje dosežke.

Slovenska ženska košarkaška reprezentanca je bila sicer v skupinskem delu tekmovanja FIBA ženski EuroBasket 2017 uvrščena v skupni A, kjer sta se nahajali še ekipi Litve in Latvije. V prvem kvalifikacijskem obračunu je Slovenija ugnala ekipo Litve z rezultatom 73:64, v drugem obračunu pa porazila reprezentanco Latvije z rezultatom 69:51.

Za rekordni dosežek slovenske ekipe pa je zadostovala zmaga nad ekipo Litve, z rezultatom 75:54. Slovenske košarkašice sedaj čaka še povratni obračun z ekipo Latvije, razplet katerega pa ne bo več vplival na nadaljevanje tekmovanja.

Še zadnje možnosti za pot na Češko

Poleg ekipe košarkašic iz Češke, kjer bo letos potekal finalni del tekmovanja FIBA ženski EuroBasket 2017, so se za svoja mesta potegovale še predstavnice 33-ih drugih držav. Te so imele možnost, da osvojijo enega od 15-ih prostih mest na tekmovanju, kar je med vikendom uspelo že 7-im ekipam. Preostalih 8 zmagovalnih ekip bo znanih v zadnjem krogu kvalifikacijskih obračunov.

Prvih sedem mest na poletnem delu tekmovanja so si zagotovile ekipa Ukrajine, po zmagi nad reprezentanco Nemčije, z rezultatom 85:61, ekipa Rusije, ki je premagala Švico z rezultatom 65:56, predstavnice Francije, drugo uvrščena ekipa FIBA ženski EuroBasket 2015, ki jim je mesto na poletnem delu tekmovanja prinesla zmaga nad Nizozemsko reprezentanco, ki so jo premagale z rezultatom 79:46, pa še ekipa Turčije, ki je z rezultatom 72:68 slavila na tekmi proti ekipi Bosne in Hercegovine ter reprezentanca Italije, ki je ugnala ekipo Velike Britanije z rezultatom 71:52.

Po zadnjem kvalifikacijskem krogu bo 9.12.2016 sledil veliki žreb, ki bo razkril v katerem mestu se bo odvil veliki finale FIBA ženski EuroBasket 2017 in katere ekipe si bodo stale nasproti v nadaljevanju tekmovanja. Takrat bo torej potrebno stiskati pesti za ugoden razplet žreba za reprezentanco Slovenije!

Szólj hozzá!