Euro 2016 očitno obeta številna presenečenja

Euro 2016 očitno obeta številna presenečenja

Trenutno si je svoje mesto v nadaljevanju tekmovanja Euro 2016 prislužilo že 19 reprezentanc. Osemnajst ekip se je za svoje mesto borilo v kvalifikacijskem delu evropskega prvenstva, devetnajsto mesto pa je pripadlo aktualni gostiteljici – Franciji.

Med osemnajstimi ekipami, ki so si prislužile napredovanje pa je letos kar nekaj presenečenj. Morda najbolj očiten je izpad reprezentance Nizozemske ter uvrstitev reprezentanc Islandije, Walesa, Slovaške in Severne Irske, ki so prvič osvojile preboj v redni del tekmovanja.

Bo s presenečenji obarvano tudi nadaljevanje Euro 2016?

Kvalifikacije evropskega prvenstva so najbolj uspešno končale naslednje ekipe: Češka, Belgija, Španija, Nemčija, Anglija, Severna Irska, Avstrija, Italija in Portugalska, ki so osvojile največje število točk v svojih skupinah.

Uvrstitev na drugo mesto v skupinah je bila dovolj za preboj naslednjih ekip: Islandija, Wales, Slovaška, Poljska, Švica, Romunija, Rusija, Hrvaška in Albanija. Poleg teh ekip se je v redni del uvrstila še reprezentanca Turčije, ki je kvalifikacije končala kot najboljša tretjeuvrščena ekipa.

Med vsemi tekmovalci se je najbolje odrezala reprezentanca Anglije, ki je skupinski del zaključila z desetimi zmagami ter si tudi priborila mesto med glavnimi favoriti za osvojitev naslova evropskih prvakov. Z devetimi zmagami sta ji sledili reprezentanci Španije in Avstrije. Poleg reprezentance Anglije se največ možnosti za uspeh na Euro 2016 pripisuje še reprezentancam Nemčije in Španije.

Obeta se napet boj reprezentanc na tretjem mestu

Za svoje mesto v rednem delu tekmovanja Euro 2016 so bodo pomerile še reprezentance Bosne, Ukrajine, Irske, Slovenije, Madžarske, Švedske, Norveške in Danske. Po številu zbranih točk je napredovanje najbolj blizu reprezentanci Madžarske, najmanj možnosti pa ima reprezentanca Slovenije.

Reprezentanca Slovenije si je možnost za napredovanje priborila z zmago nad reprezentanco San Marina, ki jo je osvojila v zadnjem krogu kvalifikacij skupinskega dela. Z rezultatom 0:2 si je reprezentanca Slovenije zagotovila tretje mesto Skupine E, takoj za prvo uvrščeno Anglijo in drugo uvrščeno Švico, reprezentanca San Marina pa je pričakovano končala na zadnjem mestu v skupini.

Med tretjeuvrščenimi ekipami se največ možnosti za napredovanje v redni del Euro 2016 pripisuje reprezentancam Danske in Ukrajine, vendar pa bo možnosti bolj realno napovedati po nedeljskem žrebu.

Szólj hozzá!