Doping med slovenskimi športniki!

Doping med slovenskimi športniki!

Po sedmih letih se zaključuje zgodba slovenske biatlonke, ki je imela na olimpijskih igrah v Vancouvru v krvi prepovedana poživila. Ta teden je namreč disciplinska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja oznanila, da bo Teja Gregorin ostala brez svojih dosežkov iz kanadskega olimpijskega spektakla.

Olimpijske igre in doping

Na srečo je 37-letna slovenska biatlonka na olimpijskih igrah v Vancouvru dosegla slabše uvrstitve, kot na olimpijskih igrah štiri leta pozneje, ko je v Sočiju dvignila bronasto odličje. Tako se bo iz obširne zbirke njenih odličnih uvrstitev izbrisalo »zgolj« 5. mesto iz tekme s skupinskim štartom, 9. mesto iz šprinta in zasledovanja ter 36. mesto iz 15-kilometrske preizkušnje. Poleg teh dosežkov bo priznanje odvzeto tudi preostalim slovenskim biatlonkam, ki so zaslužne za 8. mesto v skupinski štafeti.

Takšno odločitev je Mednarodni olimpijski komite sklenil potem, ko so na dopinški kontroli ugotovili, da se je v času olimpijskih iger v njenem telesu nahajala prepovedana substanca namenjena povečanemu izločanju rastnega hormona, tako imenovani metabolit GHRP 2. Čeprav gre za javnosti manj poznano substanco, je ta na seznamu prepovedanih substanc od leta 2010, od takrat pa so jo odkrili že pri kar nekaj športnikih.

Kaj še lahko stori Teja Gregorin?

Celotna zgodba z »neuspešno« dopinško kontrolo ene izmed bolj uspešnih slovenskih biatlonk se sicer odvija že kar nekaj mesecev in še vedno ni povsem znano, ali je zgodba končno dobila zaključek. Teja Gregorin je namreč obvestilo o padcu na kontroli prejela konec oktobra, od takrat pa so bile izjave slovenske biatlonke precej redke, predvsem zaradi trajajoče obravnave.

Sedaj pa je pred Slovenko očitno še zadnje dejanje precej stresnega obdobja njenega življenja in kariere, ki bi se težko zgodil ob bolj neprimernem času. Kljub temu, da je že pred skoraj dvema mesecema prejela začasen suspenz, tako s strani Mednarodne biatlonske zveze, kot tudi Smučarske zveze Slovenije, je njena prihodnost neznana.

Kakšne bodo posledice?

Čeprav ima Teja Gregorin sedaj še možnost pritožbe na Mednarodno športno arbitražno razsodišče je malo verjetno, da bi to izkoristila. Precej bolj realno je pričakovati, da se bo začasni suspenz spremenil v trajnejše obdobje brez biatlonskih nastopov, ki bo vodilo v zaključek kariere.

Seveda pa je v celotno zgodbo vpleteno več oseb. Poleg slovenske biatlonke je senca dvoma padla tudi na preostale slovenske športnike, na njenega trenerja ter seveda tudi na vodstvo ter preostale zaposlene v sklopu Smučarske zveze Slovenije. Celotna razsežnost tega primera pa bo najverjetneje vidna šele čez čas.

Szólj hozzá!