Chris Froome se lahko veseli neverjetnega kolesarskega dvojčka

Chris Froome

Prevlado v cestnem kolesarstvu so več kot očitno prevzeli Britanci, kar dokazuje nov izredni uspeh kolesarja iz ekipe Sky. Chris Froome, ki je sicer odraščal v Južnoafriški republiki, a se je rodil staršem iz Velike Britanije in tudi vozi pod britansko zastavo, je nanizal nov izredni dosežek. Pohvali se lahko z zmagama na obeh največjih kolesarskih preizkušnjah.

Zgodovinski dosežek za Britance

Chris Froome se bo v zgodovino zapisal kot prvi Britanec, ki mu je v enem letu uspelo osvojiti tako Tour de France, kot tudi Vuelta a Espana. Na splošno pa je šele tretji kolesar, ki mu je uspel ta izreden dosežek.

Prvi kolesar, ki se je lahko pohvalil z dvojim naslovom je bil Francoz Jacques Anquetil, ki je francosko in špansko preizkušnjo osvojil leta 1963. Kot drugi se je v zgodovino zapisal še en Francoz, Bernard Hinault, leta 1978.

Veteran v pobiranju medalj

Chris Froome je sicer že večkrat pokazal, da kolesarstvo postaja vse bolj britanski šport. Dvaintridesetletnik je svojo kolesarsko kariero pod britansko zastavo začel leta 2008 in od takrat postal pravi veteran v pobiranju medalj. Od takrat je že štirikrat osvojil francoski Tour de France. Tudi španska preizkušnja mu ni tuja. Pred letošnjim prvim mestom je na dirki Vuelta a Espana že trikrat osvojil skupno drugo mesto.

Vidno ganjeni Britanec po osvojenem naslovu ni skrival svojih solz in ponosa. Po dirki je novinarjem zaupal, da sicer rad kolesari v Španiji, a da gre za fizično zelo zahteven izziv, saj je dirka polna vzponov in velike tekmovalnosti. Poleg tega je letos kolesarjem zagodlo tudi vreme, saj so morali premagovati tako izredno visoke temperature, kot tudi dež in nizke temperature v gorah.

Tekmo zaznamovalo tudi slovo, smrt in slovenski dosežek

Pri bogati in dolgi zgodovini kolesarske preizkušnje Vuelta a Espana je včasih lahko pozabiti, da je kolesarstvo še vedno izredno nevaren šport. Letos nas je na to opomnila nesreča, ki se je zgodila na zadnji dan španske preizkušnje in v kateri je življenje izgubila mlada kolesarka.

Marsikateri gledalec je letošnjo dirko spremljal tudi zaradi slovesa kolesarske legende, Alberta Contadorja, ki je špansko kolesarsko dirko izbral za svojo zadnjo tekmo pred odhodom v pokoj. Kljub temu, da slovesa ni pričakal na prvi stopnički, je kot prvi zaključil predzadnjo etapo, s čimer je bil izredno zadovoljen.

Z izrednim dosežkom se lahko letos pohvalimo tudi Slovenci. Izredni Matej Mohorič je namreč osvojil sedmo in najdaljšo etapo letošnje dirke po Španiji. Z osvojenim prvim mestom je zaključil srečno trojico zmag slovenskih kolesarjev na posameznih etapah tritedenskih dirk.

Szólj hozzá!