Bo Ilka Štuhec nova Tina Maze?

 Štuhec nova Tina Maze

Komaj dober mesec po slovesu najuspešnejše slovenske smučarke, so njeni navijači našli novo upanje, v obliki trmaste in izjemno vztrajne Mariborčanke. Ilka Štuhec je po presenetljivo uspešnem začetku sezone navdušila tudi na tekmi St. Moritz, ki jo je zaključila z novim zlatom in z nazivom svetovne prvakinje v smuku.

Zlati St. Moritz okronal trnovo pot

Profesionalni smučarji in smučarke so že večkrat pokazali, s kakšnimi pritiski se soočajo pred spusti po belih strminah. Padci, napake, nepričakovani neuspehi in občasna presenečenja na stopničkah so del njihove tekmovalne kariere, ki zahteva tako izjemno fizično kot mentalno pripravljenost.

Pot do te je običajno precej trnova, kar je dokazala tudi Ilka Štuhec. Skoraj deset let je minilo od njenega prvega velikega uspeha – naslova mladinske prvakinje v smuku. Vmes se je borila s pričakovanji, razočaranji, številnimi operacijami kolena, neuspelimi vožnjami in stresom. A očitno bo to sezono končno vse poplačano.

Vztrajna Ilka Štuhec je presenetila že ob začetku te sezone, a ravno zlati St. Moritz je tisti, na katerem je bila vidna največja sprememba Mariborčanke. Če je še pred njenimi nastopi na tej tekmi Svetovnega pokala veljajo prepričanje, da gre za nekakšno srečo, je tokrat dokazala, da gre za precej več. Po dveh neuspelih vožnjah v kombinaciji in superveleslalomu se je zbrala in si priborila zlato v smuku.

Potreben je miselni preskok

Po tekmi je Ilka Štuhec povedala, kaj ji je hodilo po glavi pred odločilnim spustom. Priznala je, da je imela na štartu trenutek, v katerem se je lahko popolnoma zbrala in uredila svoje misli. Na progo se je pognala samozavestno in prepričana, da lahko doseže zmago.

Progo je praktično preletela. Z izjemo ene manjše napake, je bilo njeno smučanje prepleteno z značilno mehkobo gibanja in drsanjem skozi zavoje. Praktično nobena smučarka ni proge prevozila povsem brez napak, vendar se je le Ilka Štuhec po svojem spodrsljaju uspela postaviti nazaj na noge.

Sanje o kristalnem globusu pušča za naslednjo sezono

Kljub trenutnim uspehom je Ilka Štuhec po tekmi ostala realna. Povedala je, da ni pričakovala številnih emocij, ki so jo premagale ob ponovnih stopničkah ter dodala, da kristalni globus ostaja del njenih sanj.

Szólj hozzá!