8 manj poznanih olimpijskih prvakov, ki jih morate spremljati na Olimpijskih igrah 2016

8 manj poznanih olimpijskih prvakov, ki jih morate spremljati na Olimpijskih igrah 2016

So dobitniki zlatih odličji, uspešni olimpijski tekmovalci in svetovni prvaki. A kljub temu jih ne poznate. Na olimpijskih igrah 2016 bodite pozorni na naslednje tekmovalce!

1. Maris Strombergs – BMX

Postavni Latvijec Maris Strombergs je poskrbel za odlična olimpijska nastopa v kategoriji BMX, leta 2008 in leta 1012. Je edini Latvijec z dvema zlatima olimpijskima medaljama, leta 2011 pa si je prislužil tudi naslov drugega najbolj seksi moškega v državi.

2. Nikola Karabatić – Rokomet

Rokomet se očitno pretaka po žilah družine tega francoskega prvaka. Nikola Karabatić je sin bivšega jugoslovanskega rokometnega golmana, prav tako pa se z rokometom ukvarja tudi njegov mlajši brat Luka. Leta 2008 in 2012 je Nikola osvojil zlato olimpijsko odličje za Francijo.

3. Rosie MacLennan – Gimnastika na prožni ponjavi

Najmlajša predstavnica štiričlanske kanadske družine, ki je navdušena nad umetninami na trampolinu, Rosie MacLennan, si je priborila edino zlato medaljo olimpijskih iger v Londonu 2012 za Kanado. Poleg tega je osvojila tudi naslov svetovne prvakinje in kar 12 svetovnih pokalov v različnih kategorijah.

4. Rajmond Debevec – Streljanje

Čeprav morda izgleda kot učitelj naravoslovja, je Rajmond Debevec pravzaprav en izmed najboljših strelcev, v kategoriji s 50m razdalje. Je tudi pravi slovenski olimpijski veteran – prvič se je olimpijskih iger udeležil leta 1984 v Los Angelesu. Trenutno se lahko pohvali s tremi olimpijskimi odličji – zlatom iz Avstralije 2000 ter bromom iz Pekinga 2008 in Londona 2012. Leta 1992 je v Barceloni postavil svetovni rekord, ki je ostal nepremagan celih 20 let.

5. Zhang Jike – Namizni tenis

Z dvema zmagama v Londonu 2012, ko je zmagal tako v individualnem tekmovanju kot v dvojici je Kitajec Zhang Jike napovedal novo dobo namiznega tenisa. Postal je prvi prvak olimpijskih iger, svetovnega prvenstva in svetovnega pokala naenkrat.

6. Daniele Molmenti – Kanu

Olimpijski prvak leta 2014, Italijan Daniele Molmenti se je v kanu prvič usedel pri starosti 11 let, profesionalno pa se je začel s tem športom ukvarjati leta 2007. V tem času je, poleg olimpijskega odličja, osvojil še 6 medalj v Svetovnih prvenstvih – dve zlati, dve srebrni in dve bronasti.

7. Zhou Lulu – Dvigovanje uteži

Leta 2011 je Kitajka Zhou Lulu v kategoriji +75 poskrbela tako za zlato odličje kot tudi za nov svetovni rekord. Dvignila je neverjetnih 333kg, za olimpijske igre 2016 pa napoveduje izboljšanje rekorda.

8. Mijaín López – Rokoborba, grško-rimski slog

Simpatični Kubanec, ki se ga je kljub skoraj dvema metroma višine prijel vzdevek »The Kid« (op. Otrok) je aktualni svetovni rokoborski prvak. Mijaín López je na olimpijskih igrah leta 2008 in 2012 nosil zastavo, namerava pa se udeležiti tudi Ria 2016.

Szólj hozzá!