10 najboljših športnih prireditev na svetu

10 najboljših športnih prireditev na svetu

Ste se kdaj vprašali katere športne prireditve žanjejo največ zanimanja? Katere so najbolj priljubljene, prestižne, najboljše? Ponujamo vam odgovor – seznam desetih najboljših športnih prireditev!

1. Olimpijske igre

Olimpijske igre so brez dvoma ogromna mednarodna športna prireditev, ki vsako leto pritegne številne gledalce. Poleg tega je to tudi športna prireditev z največjim številom sodelujočih – sodeluje več kot 200 držav in več kot 13.000 športnikov, ki se vsaka štiri leta pomerijo v skoraj 400 športnih dogodkih v 33-ih različnih športnih kategorijah.

2. FIFA Svetovno prvenstvo (World Cup)

Na drugo mesto najboljših športnih prireditev se je uvrstilo nogometno Svetovno prvenstvo, ki poteka vsaka štiri leta, za naslov najboljšega pa se potegujejo nogometne ekipe pod okriljem mednarodne organizacije Federation Internationale de Football Association (FIFA)

3. UEFA Liga prvakov (Champions League)

Liga prvakov je še eno prestižno nogometno tekmovanje, ki sodi v sam vrh najboljših športnih prireditev. Tekmovanje poteka vsako leto, med evropskimi nogometnimi klubi, za organizacijo pa je zadolžena organizacija UEFA – Union of European Football Associations. Je najbolj prestižno nogometno tekmovanje v Evropi in eno najbolj prestižnih na svetu.

4. Svetovno prvenstvo v kriketu (Cricket World Cup)

ICC Cricket World Cup ozirom Svetovno prvenstvo v kriketu je četrta največja športna prireditev na svetu in četrto najbolj spremljano tekmovanje. Poteka vsaka štiri leta, sestavljeno pa je iz kvalifikacijskih obračunov in izločitvenega dela, ki vodi v finalni obračun.

5. Super Bowl

Super Bowl je letna športna prireditev, v kateri se pomerijo najboljši klubi organizacije National Football League (NFL), najvišje ravni profesionalnega ameriškega nogometa v ZDA. To je brez dvoma največji športni in televizijski dogodek v ZDA.

6. Teniški turnir Wimbledon

Letna prestižna športna prireditev, slavni teniški turnir Wimbledon je zagotovo kralj vseh teniških prireditev. Sodi v skupino štirih Grand Slam-om, vendar pa je edini s travnato podlago. Poteka že od leta 1877.

7. Tour de France

Tour de France je brez dvoma najtežja kolesarska preizkušnja. Poteka vsako leto, večina tekmovanja poteka v Franciji, z občasnimi deli v drugih državah. Ta vztrajnostna športna prireditev obsega neverjetnih 21 dnevnih izzivov in okoli 3.500 kilometrov.

8. Svetovno prvenstvo v ragbiju

Svetovno prvenstvo v ragbiju poteka pod organizacijo International Rugby Board, v njem pa tekmuje 20 klubov, ki se več kot en mesec borijo za naslov najboljšega na svetu. Priljubljena športna prireditev poteka vsaka štiri leta, zmagovalci pa prejmejo William Webb Ellis Cup.

9. Formula 1

Tekmovanje Formule 1 se odvija po celem svetu, s številnimi posameznimi Velikimi nagradami (Grand Prix), ki potekajo vsak vikend, vedno na novem dirkališču. Prestižna športna prireditev z dolgo tradicijo vsako leto pritegne številne gledalce.

10. National Basketball Association (NBA)

National Basketball Association (NBA) je zagotovo kraljica vseh košarkaških lig na svetu. NBA tekme sodijo med najbolj priljubljene športne prireditve, njeni igralci pa med najbolj plačane profesionalne športnike.

Szólj hozzá!